Гилуни — це вареники з м’ясом. Саме такий вид вареників, з начинкою з м’яса. А тісто для них не обов’язково на кефірі. Хтось замішує його заварним способом, на яйцях і окропі; хтось традиційно-прісне, на воді, з додаванням яєць (на 200 г борошна, півсклянки води, яйце, трохи солі); а хтось готує ці вареники на кефірі, інформує .
Втім, цілком резонно стверджувати, що вареники на кислому молоці більш традиційні, ніж на кефірі. Борошно, кисле молоко, сіль за смаком — тісто ніжне, пухнасте.
Але ми сьогодні поговоримо про те, як готувати вареники на кефірі, саме гилуни. А гилуни готують з начинкою з м’яса. Його попередньо відварюють.
Інгредієнти:
- 600 г м’яса (яловичина і свинина)
- лук, коріння за смаком
- 250 мл кефіру
- 0,5 кг борошна
- 0,5 ч. л. солі
- 0,5 ч. л. соди
- 0,5 ч. л. цукру
- 0,5 ст. л. рослинної олії
- цибулина для начинки
- сало для шкварок (за смаком)
- сметана для подачі
Як приготувати вареники на кефірі
- 600 г м’яса (яловичину навпіл зі свининою) кладемо в окріп, щоб збереглася соковитість м’яса. Додаємо цибулю і коріння за смаком. Солити не треба! 2 години — і готово.
- Тепер тісто. У 250 мл кефіру жирністю 2,5% засипте половину борошна, якого піде приблизно пів кіло, додайте по 0,5 чайної ложки солі, соди, цукру і 0,5 столової ложки рослинної олії. Ємність повинна бути місткою, щоб під час бродіння тісто не вилилося.
- Ложкою або віночком старанно розмішайте вміст до консистенції густої сметани, потім всипте решту борошна і вимішайте м’яке тісто. Якщо потрібно, підсипайте потроху борошна, щоб відчувалася еластичність. Еластичне тісто тягнеться, але не липне. Коли його розгортаєш, воно злегка пружинить, немов «хоче» повернутися до колишніх розмірів.
- Сформуйте кулю, накрийте миску рушником — тісту треба постояти. Ще можна загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник.
- Далі готуйте начинку. Пропустіть відварене м’ясо через м’ясорубку. Поріжте дрібними кубиками велику цибулину і обсмажте на олії до золотистого кольору. Додайте м’ясо, посоліть, поперчіть за смаком і, помішуючи, смажте ще хвилину. Начинка є. Нехай остигає.
- Приступаєте до гилунів. Розкочуйте тісто у формі квадрата товщиною не більше 2 мм., ріжте його на більш дрібні квадрати по 4-5 в кожному ряду. Розкладайте охололу начинку і ліпіть гилуни. Спочатку з’єднуєте протилежні вершини, а потім защипуєте боки трикутників, формуючи краї «кіскою». Варити в підсоленій воді до готовності, як всі вареники.
- Посмажте шкварки і приправте ними готові гилуни. Окремо подавайте сметану.
У холодну пору таке блюдо саме те. А влітку зможете готувати вареники на кефірі з начинкою з полуниці, вишні, черешні, слив, чорниці…