Відомий кулінар Євген Клопотенко розповів, як правильно обрати корисний хліб, інформує .
Згідно з його рекомендаціями, корисним можна вважати хліб, який відповідає таким умовам:
- не містить борошна вищого ґатунку;
- є цільнозерновим;
- випечений на заквасці, а не на дріжджах;
- виготовлений із борошна грубого помелу;
- багатий на харчові волокна;
- не містить барвників і консервантів як добавок.
Якщо йдеться про пшеничний хліб, рекомендується звернути увагу на наявність висівок, зародків пшениці та ендосперму в складі. Ці компоненти також є корисними.
Житній хліб містить менше глютену і жирів, тому він зазвичай щільніший і важчий. Такий хліб чинить менший негативний вплив на рівень цукру в крові порівняно з білим пшеничним хлібом і може допомогти підтримувати відчуття ситості на триваліший час.
Гречаний хліб також є безглютеновим, що робить його придатним для людей з непереносимістю до цього компонента.
Вівсяний хліб є джерелом бета-глюкану — розчинної клітковини, яка відіграє важливу роль у зниженні рівня холестерину, регулюванні рівня цукру в крові та зниженні артеріального тиску.
Лляний хліб багатий на клітковину та корисні жири. Насіння льону містить рослинні омега-3 жирні кислоти та лігнани, що знижують ризик виникнення остеопорозу та серцевих захворювань.
Також слід пам’ятати, що не варто зловживати хлібом. Орієнтовна норма для дорослої людини — 100 г на день.