Лавровий лист вітчизняні господині часто додають в різні страви. І це не дивно, адже дана пряність при правильному її використанні не тільки робить наші страви смачнішими і ароматнішими, але ще і приносить користь здоров’ю, інформує .
Тільки ось далеко не всім нам відомо, що тривала термічна обробка лаврушки призводить до того, що з неї починають виділятися токсини. Так скільки ж потрібно тримати лавровий листочок в супі, щоб він не став для їдців отрутою?
Як правильно додавати лаврушку в супи і бульйони?
Лавровий лист додавали в перші страви ще наші бабусі. Ця пряність робить суп або бульйон ну дуже ароматним, надає йому пікантності. А ще в лаврушки міститься багато корисних речовин (зокрема, макро- і мікроелементів). З його додаванням наша їжа стає більш “здоровою”.
Але далеко не всі знають, на якому етапі приготування першої страви слід додавати цю пряність, і як довго її потрібно варити разом з бульйоном. Але ж від цього залежить і аромат, і смак супу, і навіть його безпека для їдця!
Досвідчені кухарі радять використовувати цю пряність так: перш, ніж відправити листочок в першу страву, його злегка потрібно пом’яти пальцями. Завдяки цьому нехитрому лайфхаку пряність «оживе»: почне виділяти ще більшу кількість ароматичних олій, що в ній містяться. Робіть так, і смак супу стане дуже яскравим і пікантним, а аромат — просто божественним!
На питання, коли відправляти лавровий лист в бульйон, знавці кулінарної справи відповідають так: додавайте цю пряність рівно за 5 хвилин до готовності страви. Якщо зробите це раніше, ризикуєте отримати гірку на смак першу страву, яку ніхто не захоче їсти.
Якщо ви додаєте лаврушку в другу страву, то зробити це краще за 10 хвилин до її готовності.
Як ви вже зрозуміли, додавати лаврушку на початку варіння бульйону або супу не можна. Це негативно позначиться на смаку страви. Однак і зволікати, відправляючи лавровий лист в каструлю, теж не варто. Якщо додати пряність на меншу кількість часу, ніж потрібно, вона не встигне наситити ваш кулінарний шедевр своїм пікантним смаком і апетитним запахом.
По завершенню варіння першої страви лавровий лист з неї необхідно буде обов’язково прибрати. Це слід зробити, щоб не зіпсувати смак супу. Якщо ви залишите пряність в ньому, він точно почне гірчити. Все тому, що ефірні олії, що містяться в лавровому листі, повністю перейдуть в бульйон. А вони мають не дуже приємний гіркуватий смак.
Лавровий лист відмінно поєднується з першими стравами, але не кожній господині відомо, що курячий або овочевий бульйон збагачувати цією пряністю не бажано. Вона притупить яскравий смак цих страв.
Коли лавровий лист стає отруйним?
Про користь лаврушки знають всі. А ось в чому полягає небезпека цієї прянощі відомо небагатьом з нас.
Виявляється, зловживати цією пряністю у жодному разі не можна. Надмірне вживання в їжу лаврового листа може привести до проблем зі шлунково-кишковим трактом навіть в абсолютно здорової людини. Якщо ви додасте його в суп забагато, можливе навіть харчове отруєння! Пам’ятайте, що у великій кількості лаврушка стає для нас отрутою.
Як ви вже зрозуміли, переборщувати з додаванням лаврушки в страви не варто. Оптимальне співвідношення — 1-2 листочка на 1 літр супу.
Протипоказана ця спеція майбутнім мамам. Її вживання вагітною загрожує викиднем.
Також не можна давати цю пряність тваринам. Для собачок і кішок лаврушка — отрута.