Всім нам з дитинства твердили, що овочі корисні і примушували їсти їх не пояснюючи, навіщо вони потрібні нашому організму, передає . Ставши старше багато вже самі добровільно їдять овочі (принаймні, ми на це сподіваємося) але також досі не знають у чому їх секрет, крім того що в овочах міститься клітковина корисна для кишечника. Ми вирішили пролити світло на користь овочів і розповісти, для чого їх варто включити у ваш щоденний раціон.
Капуста
Сперечаємося, що ви навіть не підозрювали, що проста білокачанна капуста, найдешевша, найпоширеніша і повсеместо вживається в їжу — найкорисніша з овочів?
Крім великої кількості клітковини, така капуста містить унікальне вітамінне речовина U — метилметионин, здатний надати допомогу при виразкових хворобах шлунка і гастриті. Це ще не все: найважливішого для нас взимку вітаміну С в білокачанній капусті в кілька разів більше, ніж у мандаринах і лимонах, що робить продукт незамінним для профілактики вірусних захворювань.
Броколі
Поговоримо про капусту ще трохи і згадаємо про брокколі — одному з найбільш корисних дієтичних овочів. Так само, як і білокачанна капуста, брокколі містить вітамін С, а ще калій, кальцій, фолієву кислоту, антиоксиданти і клітковину, і все це — в рекордних кількостях.
Вибирайте брокколі, якщо стежте не тільки за фігурою, але і за харчуванням взагалі. Цей овоч благотворно діє на кишечник і навіть допомагає поліпшити колір обличчя.
Морква
Морква — дуже корисний овоч, чиє унікальне чудове властивість полягає в тому, що при температурній обробці він не тільки не втрачає, а навпаки, збільшує свої корисні властивості. Так, наприклад, відварна морква містить багато бета-каротину (вітаміну А) — головного вітаміну для здоров’я шкіри і гостроти зору.
Морква багата також магнієм, цинком, вітамінами Е і С, а її щоденне вживання знижує ризик розвитку раку. Готуйте цей овоч з рослинним маслом — так вітаміни і мікроелементи, що містяться в ній, краще засвояться.
Буряк
Ми просто обожнюємо буряк. По-перше, з неї можна приготувати дуже багато смачних салатів, закусок і супів, а по-друге, цей коренеплід багатий вітамінами і мінералами, яких нам завжди особливо не вистачає.
Буряк — потужний антиоксидант, що сприяє зниженню рівня ” поганого холестерину. Вона багата магнієм, вітаміном С і фолієвою кислотою, містить багато заліза, магнію і цинку. Буряк контролює рівень цукру в крові, очищаючи її, і краще інших продуктів допомагає при анемії.
Баклажан
Баклажан на Сході називають “овочем довголіття”. Таку назву він заслужив, зрозуміло, не просто так. Це овоч з унікальною вітамінної складової, багатий також розчинними цукрами, клітковиною і цілим набором мікроелементів.
Шкірка цього овоча містить сильні антиоксиданти, благотворно впливають на роботу мозку і покращують пам’ять. Але більше всього баклажани рекомендуються для профілактики захворювань серцево-судинної системи і діабету, оскільки приводять в норму рівень гемоглобіну і виводять з крові холестерин.
Кабачок
Кожна господиня без праці назве пару-тройков чудових рецептів з кабачком. Це недорогий, поживний і дуже смачний овоч, який ми пропонуємо вибирати не тільки з-за його смакових якостей, але ще й через масу корисних властивостей.
У м’якоті кабачка містить лютеїн, вітамін С, бета-каротин і фітонутрієнти, які надають комплексний вплив на наш організм, захищаючи його від різних захворювань. Крім цього, кабачки багаті клітковиною і містять всього 20 калорій на 100 грамів: чудовий овоч для дієтичного вечері!
Часник
Незважаючи на те, що сьогодні ми вирішили поговорити про найбільш корисних овочах, ігноруючи принципи сезонності, ми не можемо не згадати про нашому головному зимовому антибактеріальному і антивірусному засобі — часнику.
Насправді, часник все одно потрапив у список найбільш корисних овочів, адже кількість його корисних властивостей дуже велика:від розрідження крові і підтримки здоров’я імунної системи організму до профілактики захворювань щитовидної залози і навіть раку.
Картопля
Ми так звикли до картоплі, що навіть не замислюємося про його корисні властивості, а між тим вони є, і чимало. Звичайний картопля багата вітамінами С і В, містить корисний крохмаль, який представляє собою важливий для нашого організму пребіотик, стимулюючий зростання корисних бактерій.
Нарешті, картопля містить калій і магній, що сприятливо впливають на циркуляцію крові і перешкоджають утворенню тромбів. Ну і найприємніше: картопля є справжнім низькокалорійним дієтичним продуктом (приблизно 80 калорій на 100 грамів), якщо готувати його правильно, а саме — запікати у духовці або варять на пару.