Роблю на ніч тісто для паски і лягаю спати, а зранку випікаю. Швидко, просто, смачно


Уже тридцять сім років в моїй родині печуться смачні паски за улюбленим рецептом. Так, я не скромна в таких висловлюваннях. Це найвдаліший і найшвидший рецепт, який я знаю.

Це нічний рецепт, і не тому, що паски печуться цілий день до самої ночі або зовсім вночі. Ні. Це тісто я починаю замішувати перед сном, а після пробудження (через 6-8 годин) – вже доробляю його. Виходить все швидко.

Необхідні продукти:

  • борошно – 1450 г
  • дріжджі сухі – 20 г
  • молоко – 500 мл.
  • вершкове масло – 300 г
  • цукор – 450 г
  • яйця – 6 шт.
  • ізюм – 150 г
  • сіль – 1 ч.л.
  • ванілін – 1 г

Глазур:

  • білок одного яйця
  • цукор – 100 г
  • дрібка солі

Як приготувати паски

Насамперед підготовляю всі необхідні по рецепту інгредієнти. У мене вже заздалегідь були вийняті з холодильника яйця, молоко, масло і тепер вони нагрілися до кімнатної температури. Решту інгредієнтів переважую.

У глибоку миску розбиваю шість середніх яєць. Білок одного яйця відставляю в сторону (він знадобиться для глазурі). І тепер яйця збиваю міксером 2-3 хвилини.

До яєць додаю 450 грамів цукру і знову збиваю міксером, вже до повного розчинення цукру.

У мікрохвильовці, в окремій мисці, розтоплюю вершкове масло. У мене масло традиційне, 82,5% жирності.

І вливаю його до яєчної суміші. Перемішую вінчиком і відставляю миску в сторону.

В іншу велику ємність (у мене каструля 3х літрів) вливаю тепле молоко (жирність можна взяти будь-яку) і додаю до нього дріжджі.

У мене швидкорозчинні дріжджі, вони відмінно справляються з підйомом будь-якої здобної випічки. Але якщо використовую сирі пресовані дріжджі, то їх відміряють в три рази більше, ніж сухих.

  • Важливо, дріжджі повинні бути свіжими.

Все перемішую.

А зараз з’єдную яєчно-масляну суміш з молоком і дріжджами. Перемішую всю масу до однорідності, накриваю каструлю кришкою і для утримання тепла, ще укутую рушником. Опару залишаю прямо на столі, на 6-8 годин.

Успіх ідеальної паски залежить від підготовленої опари і якісних продуктів.

Замішую опару завжди в ніч і залишаю на столі, укутавши, на 6-8 годин.

  • Опара застосовується в тих випадках, коли в тісті багато здоби – яєць, масла і цукру. Тісто піднімається в рази швидше. Паски на опарі виходять завжди особливо повітряними і ніжними, якими і повинні бути.

Уже тільки вранці продовжую займатися тістом.

Також я вже підготувала родзинки. 150 грам родзинок я замочила на 5 хвилин в гарячій воді, промила і обсушила паперовим рушником.

В опару просіваю частину відміреного борошна. І на борошно, для приємного аромату, додаю 1 грам ваніліну, це один пакетик. Порціями вносити борошно потрібно для того, щоб відразу не забити ним тісто і працювати з таким тістом набагато легше. Все перемішую.

Ізюм в тісто додаю на останньому етапі, коли я повністю в нього додала всю муку.

Коли всі інгредієнти додані і перемішувати ложкою вже складно, перекладаю тісто на стіл, трохи присипаний борошном. І продовжую його замішувати і обминати вже на столі. Під час замішування ізюм повністю з’єднується з тістом, а саме тісто стає однорідним і м’яким.

Ось тепер залишаються останні штрихи.

Випікати паску буду в паперових формах. Дно і боки цих форм змащую олією.

Поверхню столу і руки також змащую олією і починаю формувати колобки з тіста. Тісто не ріжу, а немов забираю руками від загальної маси. Треба з тіста видавити колобок, акуратно підминаючи під низ боки.

Колобки для пасок я не важу, роблю “на око”, заповнюючи кожну форму на 1/3 висоти форми. Так формую колобки з усього тіста.

Тісто дуже еластичне, м’яке і немов “живе”. На підйом пасок йде всього 1-1,5 години. І це залишаючи їх для підйому прямо на столі. Я зверху прикрила легким вафельним рушником, а коли неслухняні шапки пасок стали до нього доходити, просто зовсім прибрала рушник. Тісто просто чудово показує себе в роботі, а швидкий підйом відбувається за рахунок вдалої опари.

Через 1,5 години верхівки пасок дійшли до верхнього краю форм і вже можна заготовки ставити в духовку.

Паски випікаються 30-40 хвилин в залежності від розміру форми, при температурі в 180℃.

  • Паски не повинні стикатися одна з одною, між ними повинен залишатися простір для проходження жару духовки.

Маленькі паски виймаю з духовки через 30 хвилин, середні допікаються ще 10 хвилин.

Щоб низ пасок не підгорав, на дно духовки можна поставити залізну тару з водою, цим створюючи водяну баню.

Якщо підгорають “шапки”, верхівки пасок, то зверху їх потрібно накрити кружечками пергаменту, змочених у воді.

Готовність пасок перевіряю дерев’яною паличкою або зубочисткою. Якщо при протиканні паски, паличка залишається сухою, то вона готова.

Готовим паскам дати охолонути 10 хвилин, а потім виймаю із паперових форм.

Поки паски випікаються, займаюся глазур’ю. Білок одного яйця збиваю міксером з дрібкою солі. А після додавання цукру, збиваю до міцної піни і до повного розчинення цукру.

  • Якщо замінити цукор цукровою пудрою, то крупинок цукру в глазурі не буде.

Білковою глазур’ю змащую ще теплі паски. І прикрашаю на власний смак.





Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *