Відповідь, що напрошується, — ні на що не придатна — далеко не завжди правильна. Усе залежить від ступеня підмерзання і часу, коли це сталося. У деталях розбираємося з експертами, інформує .
Для початку з’ясуймо, яка саме картопля за низкою обставин зазнала у вас згубного впливу знижених температур: насіннєва чи відкладена на зберігання для їжі?
Якщо зараз, восени, у вас підмерзла насіннєва картопля, на жаль, — вона дійсно вже ні на що не годиться саме як насіннєва. Але ви можете — якщо об’єм бульби і вага її вас влаштовує — перевести її в категорію харчового продукту, і тоді картина радикально змінюється.
Підмерзла картопля, якщо на зрізі не проявляються ознаки загнивання, цілком придатна для споживання. Так, смак її зіпсований, оскільки морози роблять її нудотно солодкою, але це можна виправити. Неприємна солодкість у будь-яких традиційно картопляних стравах легко нівелюється.
По-перше, картоплю, яка замерзла тільки злегка, можна на два тижні помістити в сухе тепле (кімнатної температури) і, головне, темне місце. Через 10-14 днів противна солодкість випаровується.
По-друге, якщо ж обмороження сильніше, то солодкість успішно скрадають будь-які спеції, цибуля, томати (і томатна паста теж), сметана, квашена капуста, огірковий розсіл.
По-третє, видалити солодкість можна шляхом видалення крохмалю — розріжте картоплю на шматки і занурте їх у холодну воду. Потримайте їх там протягом декількох годин, або навіть на цілу ніч. Цей процес допоможе видалити надлишок цукрів та крохмалю і зменшить солодкість картоплі.
І на завершення — про майбутнє. Якщо насіннєва картопля підмерзла у вас навесні — не поспішайте позбуватися її. Помістіть бульбу в тепло і поспостерігайте кілька днів. Цілком імовірно, що процес підмерзання не встиг зайти занадто далеко, тоді на бульбі з’являться проростки. Якщо це так — значить, усе гаразд, можна садити. Ні — доведеться викинути.