Досвідчені господарі і господині знають, що настоянки на спирту домашнього приготування завжди йдуть на ура, особливо якщо приготовлені за секретними рецептами, інформує .
Головне, щоб продукти були натуральними і свіжими. Підходять будь-які ягоди, фрукти, горіхи, трави та спеції. А вже як це все змішувати — питання досвіду і особистих смаків.
Настоянка з червоної смородини
Ідеальні пропорції настоянки краще виробити згодом, тому що всім подобається різний рівень цукру, кислинки і, власне, спирту. Але в класичному рецепті на 0.5 літра спирту беруть літр ягід, 750 мл води і 3 склянки цукру. Також, рекомендують додавати листя смородини, воно надає особливого присмаку.
Ягоди і листя потрібно ретельно промити і скласти в банку до половини. Далі додають спирт, щільно закривають і настоюють 2 місяці. Місце має бути темне. Через 2 місяці потрібно дістати з настоянки ягоди і вичавити їх сік в окрему ємність. Туди ж додати сироп з води і цукру, прокип’ячений на плиті. Все розмішати і вилити в настоянку. Продукт готовий.
Настоянка з лимонів
До основних продуктів, з яких роблять цю настоянку потрібно додати м’яту. Це ідеальне поєднання лимонів і м’яти додасть настоянці цікавість.
5 лимонів потрібно помити і зрізати цедру тонким шаром, щоб не було білої м’якоті. Цедру і м’яту скласти в банку і залити літром спирту. Щільно закрити і поставити в темне місце на 10 днів. Кожен день банку потрібно струшувати. Готову настоянку процідити і розлити по пляшках.
Настоянка з кедрових горіхів
Друга назва цієї настойки — кедрівка. Вона широко відома в колах любителів домашніх продуктів за її вітамінний корисний склад.
Щоб зробити смак горіхів м’якшим спочатку їх потрібно залити окропом, перемішати, потримати пару хвилин, злити воду і повторити процедуру ще рази 2-3. Далі горіхи відправляються в банку або пляшку, де буде готуватися настоянка. На 0.5 л спирту беруть близько 4 столових ложок горіхів. Також в банку кладуть трохи ваніліну, ложку цукру, лист чорної смородини і цедру апельсина, буквально пару грамів. Щільно закрита банка повинна стояти в темному і теплому місці близько 10 днів. У процесі її потрібно трохи струшувати. Потім процідити і поставити в холодильник ще на 4 дні.
Настоянка з яблук
Ця настоянка не лише смачна, але і виглядає чудово, завдяки своєму кольору і кольору кориці, яка в поєднанні з яблуками дає неймовірний присмак.
Кілограм яблук потрібно нарізати і прибрати всю серединку. Скласти їх в банку і додати трохи кориці, трохи ваніліну і літр спирту. Час настоювання — 10 днів. Далі настоянку проціджують і можна дегустувати.
Настоянка з вишні
Як до лимонів йде м’ята, до яблук кориця, так до вишні йде гвоздика і мускатний горіх. За рахунок цих пряних спецій смак такої настойки виходить не просто вишневим, а неймовірним.
2 кг вишні потрібно добре перемити і кожну ягоду проколоти зубочисткою. Викладати вишню в банку потрібно буде шарами, де другий компонент — це суміш з 10 столових ложок цукру, гвоздики, кориці і мускату. Потім все це заливається літром спирту, закривається і стоїть 2 місяці. Але місце повинне бути світлим, на відміну від інших рецептів. Банку періодично потрібно струшувати, щоб цукор добре розчинився.
Настоянка з сливи
Секретний інгредієнт цієї настоянки знаходиться в самих сливах. Не потрібно прибирати кісточки, тоді смак вийде більш насиченим і глибоким.
Кілограм слив заливають літром спирту і настоюють 2 тижні в темному місці. Далі потрібно буде рідину процідити, окремо приготувати сироп з цукру і води, а також можна покласти листочки м’яти. Все з’єднати в одній пляшці або банці і настояти ще добу.