Як приготувати хачапурі по-аджарськи в домашніх умовах – Затишок


Сьогодні ми вирушимо в захопливу кулінарну подорож сонячною Грузією і дізнаємося все про знаменитий хачапурі по-аджарськи.

Історія хачапурі по-аджарськи

Почнемо з історії цієї дивовижної страви. Хачапурі по-аджарськи, або як його ще називають «аджарулі хачапурі», родом із прекрасного регіону Грузії – Аджарії. Цей край славиться не тільки своїми пляжами і горами, а й приголомшливою кухнею.

Легенда свідчить, що форма хачапурі по-аджарськи нагадує човен неспроста. Аджарія – приморський регіон, і місцеві жителі здавна займалися рибальством. Кажуть, що одного разу дружина рибалки вирішила порадувати чоловіка незвичайною стравою. Вона спекла хліб у формі човна, наповнила його сиром і додала яйце, що символізує сонце. Так і народився цей чудовий витвір кулінарного мистецтва.

Але не будемо забувати, що це всього лише легенда. Насправді, точне походження хачапурі по-аджарськи досі залишається загадкою. Однак ми точно знаємо, що ця страва стала невід’ємною частиною грузинської кухні та підкорила серця (і шлунки) людей по всьому світу.

Склад хачапурі по-аджарськи

Тепер давайте розберемося, з чого ж складається це апетитне диво. Основні інгредієнти хачапурі по-аджарськи:

Тісто – зазвичай використовується дріжджове тісто, яке надає виробу пишності та м’якості.

Сир – традиційно використовується суміш сирів сулугуні та імеретинського. Ці сири надають страві характерного смаку та тягучості.

Яйце – додається в самому кінці приготування і є «родзинкою» страви.

Вершкове масло – шматочок масла кладеться в гаряче хачапурі, щоб воно красиво розтануло.

Додатково можуть використовуватися різні спеції та зелень, але це вже залежить від уподобань кухаря та їдців.
Рецепт класичного хачапурі по-аджарськи

А тепер, дорогі друзі, настав час найцікавішого – приготування хачапурі по-аджарськи! Давайте використаємо класичний рецепт.

Інгредієнти:

500 г борошна

300 мл теплого молока

1 ч.л. сухих дріжджів

1 ч.л. цукру

1 ч.л. солі

2 ст.л. рослинної олії

400 г сиру сулугуні

200 г імеретинського сиру

4 яйця

50 г вершкового масла
Приготування:

Спочатку приготуємо тісто. У теплому молоці розчиніть дріжджі та цукор. Залиште на 10-15 хвилин, щоб дріжджі активувалися.

У великій мисці змішайте борошно та сіль. Додайте дріжджову суміш і рослинну олію. Замісіть м’яке еластичне тісто.

Накрийте тісто рушником і залиште в теплому місці на 1-1,5 години, щоб воно піднялося.Тим часом натріть сири на крупній тертці та змішайте їх.

Коли тісто підніметься, розділіть його на 4 частини. Кожну частину розкачайте в овал і сформуйте бортики, надаючи форму човника.

Викладіть сирну начинку в центр кожного човника, залишаючи бортики вільними.

Випікайте хачапурі в розігрітій до 220°C духовці близько 15 хвилин, поки краї не підрум’яняться.Дістаньте хачапурі з духовки, зробіть у центрі заглиблення й акуратно влийте туди сире яйце.Поверніть хачапурі в духовку ще на 2-3 хвилини, щоб яйце злегка схопилося, але жовток залишився рідким.

Готове хачапурі змастіть шматочком вершкового масла.

Вуаля! Ваше хачапурі по-аджарськи готове. Смачного!

Користь хачапурі по-аджарськи

Ну що ж, друзі, настав час поговорити про користь нашого героя – хачапурі по-аджарськи. Звичайно, не можна сказати, що це дієтична страва, але в ній є і свої плюси!

Енергетична цінність: хачапурі – чудове джерело енергії. Якщо ви збираєтеся в похід або на важку фізичну роботу, ця страва допоможе вам протриматися довгий час.

Білки: завдяки сиру і яйцю, хачапурі містить багато білка, який необхідний для побудови і відновлення тканин організму.

Кальцій: сир багатий на кальцій, який важливий для здоров’я кісток і зубів.

Вітаміни групи B: у складі хачапурі є вітаміни B1, B2 і B12, які беруть участь в обміні речовин і підтримують нервову систему.

Залізо: яйце у складі хачапурі містить залізо, необхідне для кровотворення.

Однак, не варто забувати, що хачапурі – калорійна страва, багата на жири та вуглеводи. Тому насолоджуватися нею варто в міру, особливо якщо ви слідкуєте за фігурою або маєте проблеми з травленням.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *