Досвідчені кулінари рекомендують перед тим, як додавати яйце в блюдо, розбити його в окрему миску, щоб перевірити, чи воно не тухле. Однак запах тухлих яєць все одно залишається і псує здобний аромат куховарства. Визначити свіжість яєць можливо і не розбиваючи шкаралупи, для цього є кілька способів, інформує .
Перевірка водою
Одна з найпопулярніших перевірок на свіжість яєць — це перевірка водою. Налийте свіжу холодну водопровідну воду в каструлю, висотою не нижче за довжину яйця, або просто наберіть води в раковину.
Опускайте яйця по одному і стежте, що з ними відбуватиметься:
- Якщо яйця осідають на дно, то вони свіжі, їм не більше 2-3 днів;
- Якщо яйця лягають на дно, але при цьому рухаються вгору і знову осідають донизу, то їм близько тижня;
- Яйця опускаються на дно гострим кінчиком і балансують на ньому, отже, вони зберігаються близько 2-3 тижнів;
- Якщо яйця плавають на поверхні води, вони дуже старі і, швидше за все, вже зіпсувалися.
Такий тест є одним із найстародавніших, він вперше був описаний у кулінарних книгах початку XVIII століття.
Дуже свіжі яйця підходять не для всіх страв, наприклад, для яєць круто краще взяти продукти, яким більше тижня.
Слухайте яйця
Ще один спосіб пізнати тухле яйце вимагає хорошого тонкого слуху. Піднесіть яйце до вуха і м’яко струсіть, прислухайтеся. Якщо всередині яйця щось хлюпається і булькає, значить воно зіпсувалося. Звук тухлого яйця буде ледь чутний. Свіжі яйця при струшуванні не звучать.
Нюхайте яйця
Помийте шкаралупу яєць водою або мийним засобом без ароматів і понюхайте шкаралупу. Сірководень руйнує яєчну мембрану і проникає через пористу поверхню шкаралупи, тому від яєць, що протухли, ви можете відчути його запах.
Слідкуйте за датою
Яйця тухнуть з часом або коли всередину через захисну мембрану через проколи або тріщини потрапляють бактерії, тому, вибираючи яйця, звертайте увагу на дату та перевіряйте цілісність їхньої шкаралупи. Якщо ви купили свіжі цілі яйця, то протягом 1-2 тижнів можна не перейматися ними. Якщо у вас багато курячих яєць і ви не встигнете їх ужити за кілька тижнів, заморозьте їх.
Як позбутися запаху тухлих яєць
Якщо ви все ж таки поспіхом розбили тухле яйце або перевірка на тухлість не дала результатів, то перед вами постає проблема — як позбутися запаху. Звичайно, зіпсовані тухлим яйцем продукти доведеться викинути. У кухні відкрийте вікна, щоб створити циркуляцію повітря.
У каструлі на плиті поставте кип’ятити воду з оцтом, на 100 мл води кладіть 1 чайну ложку столового оцту, також можете додати будь-які ефірні олії з приємним вам запахом, особливо ефективна ефірна олія лимона або апельсина. Покладіть у воду прянощі — корицю, мускатний горіх, гвоздику. Запах оцту скоро вивітриться разом із запахом водню, а запах спецій поверне затишок на вашу кухню.