Багато рецептів випічки починаються з поради увімкнути духовку, щоб до моменту, коли в неї потрапить форма, температура досягла потрібного значення. Але чому так потрібно робити? Для професійних кухарів це непорушне правило, інформує .
Річ у тім, що жар впливає і на смак, і на консистенцію страви, а деяким продуктам необхідно моментально потрапити в гаряче середовище, щоб правильно приготуватися. Так, без заздалегідь розігрітої духовки хліб не підніметься так, як має, до того ж у холодній духовій шафі не утворюється пара, а вона відповідає за повільне формування скоринки: тісто, виростаючи, не зустрічає перепони у вигляді скоринки, яка надто швидко утворилася.
У випадку з м’ясом, швидке занурення в гарячу духовку дає змогу утворитися апетитній карамельній скоринці.
Миттєвий тепловий імпульс запускає хімічні процеси у страві й дає змогу їм проходити рівномірно. До того ж, якщо не розігріти духовку до того, як поставити в неї страву, то час приготування збільшиться на цей період.
Як правильно розігріти духовку?
Увімкніть духову шафу за 15 хвилин до того, як поставити в неї їжу. Так температура розподілиться всередині рівномірно і навіть товсте деко прогріється.
При цьому зайві предмети з духовки варто прибрати, решітки, дека та інше забирають на себе частину тепла і заважають його рівномірному розподілу.