Багато людей не уявляють своє життя без хліба. Адже вважається, що цей продукт просто незамінний. Однак господині не можуть бути впевненими на 100% в якості хліба, який продається в магазині, інформує .
Не варто так засмучуватися. Все можна виправити. Існує просто чудовий рецепт чорного хліба, який випікається в духовці. З ним впорається будь-яка, навіть недосвідчена господиня. Його особливість в тому, що потрібно використовувати 2 види борошна.
Для приготування хліба знадобляться такі інгредієнти
- пшеничне борошно — 600 г;
- житнє борошно — 400 г;
- сухі дріжджі — 3 ч. л.;
- цукор — 3 ст. л.;
- сіль (краще використовувати дрібну) — 3 ч. л.;
- рослинна олія — 3 ст. л.;
- тепла вода — 550 мл.
Приготування
Спочатку варто змішати пшеничне і житнє борошно, після — додати сухі дріжджі. Все гарненько змішати, лише після цього можна додавати цукор і сіль. Всі інгредієнти потрібно обов’язково перемішувати ложкою.
Після цього можна приступати до додавання води. Вона не повинна бути гарячою. Інакше тісто просто не підніметься. Потім додати рослинну олію. Можна перемішувати тісто вручну. Однак, щоб спростити завдання, можна використовувати міксер. Він набагато швидше впорається з такою роботою.
Після того, як тісто буде добре вимішане, його необхідно помістити в ємність. Потім накрити плівкою або рушником. Після чого потрібно поставити в тепле місце. Там тісто має перебувати мінімум 2 години. Найкраще залишити на 3 години. Тісто має збільшитися у два рази, а може і більше.
Отримане тісто варто розділити на 2 частини. Однак потрібно орієнтуватися по формах. Адже вони можуть бути різними. Найкраще робити невеликі буханки. Тоді він вийде більш хрустким. Це все залежить від смаків, потрібно орієнтуватися на переваги своєї сім’ї.
Розкладене по формах тісто, варто помістити ще на годину в тепле місце. Найкраще чимось прикрити, щоб воно не пересихало. Поки тісто підходить, потрібно розігріти духовку до 200 градусів. Коли все буде готово, можна приступати до випікання. Однак перед цим варто майбутній хліб змастити яйцем. Можна також використовувати молоко, рослинну олію або навіть воду.
Випікати потрібно хліб приблизно 30 хв. Однак господиням варто орієнтуватися на свою духовку. Адже вони зовсім різні. Коли хліб буде готовим, потрібно дістати його з духовки. Відразу ж витягувати не варто. Краще почекати 5 хв. Потім варто перевернути хліб на решітку. Це допоможе уникнути відсирівання.
Остиглий хліб можна сміливо подавати з першими стравами. Якщо все зробити правильно, то близьких людей буде просто не відтягнути від таких ласощів. Найважливіше те, що господиня буде на всі 100% впевнена в якості своєї випічки. Для кожної представниці прекрасної статі це дуже важливо.