6 страв з усього світу, які допоможуть пережити спеку


Як витримати аномальну спеку? У жителів різних країн світу є свої рецепти боротьби з високими температурами. То чому би не перейняти досвід інших і не додати у своє меню страви та напої, які допоможуть освіжитися й охолодитися влітку?

У нашій підбірці ви знайдете багато цікавих їстівних способів впоратись зі спекою — від холодного супу гаспачо з Іспанії до п’янкого італійського апероля. Ці страви та напої допоможуть вам позбутися залежності від морозива і лимонаду та збагатити раціон найкращими кулінарними винаходами з усього світу.

1. Гаспачо, Іспанія

Влітку немає куточка в Іспанії, де ви не знайдете цей холодний суп. Для його приготування використовують сезонні інгредієнти: помідори, огірки, перець, часник, оливкову олію та хліб. Овочі пюрують і додають замочений у воді хліб — ось і все! Легка та освіжаюча страва, яку можна з’їсти у спекотний день, готова.

Інгредієнти:

  • Томати – 6 шт.
  • Цибуля червона – 1 шт.
  • Огірок – 1 шт.
  • Перець червоний солодкий – 1 шт.
  • Селера, стебло – 2 шт.
  • Петрушка, гілочка – 2 шт.
  • Зелена цибуля – 10 г
  • Часник, зубчики – 1 шт.
  • Оцет винний червоний – 1/4 скл.
  • Оливкова олія – 1/4 скл.
  • Лимон, сік – 1 ст. л.
  • Вустерський соус – 1 ч. л.
  • Сік томатний – 2 скл.
  • Соус Tabasco – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Як готувати:

Підготуйте овочі та зелень.

У суп можна додати трохи подрібненого авокадо і їсти його разом із хрустким хлібом.

Складіть всі інгредієнти у велику неметалеву миску. Подрібніть до консистенції пюре занурювальним блендером.

Приправте до свого смаку.

Гаспачо часто подають з гарнірами: нарізаними томатами, огірками, болгарським перцем, цибулею, сухариками або кукурудзяними чіпсами.

Перекладіть гаспачо у пластиковий контейнер або неметалеву миску із кришкою для зберігання. Остудіть кілька годин або протягом ночі, щоб аромати змішалися.

2. Севіче, Перу

Національна перуанська страва севіче — це урок того, як готувати без термічної обробки. Сира риба, нарізана кубиками, маринується в цитрусовому соку (найчастіше лимона, лайма або грейпфрута) і подається з перцем чилі, часником і травами. Цитрусові викликають «денатурацію» білків у рибі, роблячи її непрозорою та надаючи їй текстуру приготованої. Вважається, що цій свіжій, гострій їжі близько 2000 років, тож вона пройшла випробування часом.

Інгредієнти:

  • Великі креветки – 450 г
  • Сік лайма – 150 мл
  • Лимон, сік – 50 г
  • Цибуля червона – 1/4 шт.
  • Огірок – 120 г
  • Червоний перець чилі – 2 шт.
  • Кінза свіжа – 10 г
  • Авокадо – 1 шт.
  • Вода – 2 л
  • Сіль – 40 г

Як готувати:

Наповніть каструлю 2 літрами води та додайте 2 столові ложки солі. Доведіть воду до кипіння, додайте креветки й одразу ж зніміть каструлю з вогню. Залиште креветки в рідині до готовності на 2-3 хвилини.

Вийміть креветки з рідини і викладіть на обробну дошку, щоб вони охолонули. Видаліть хвостики (якщо вони є) і наріжте креветки невеликими шматочками.

Наріжте дрібно цибулю, додайте її в невелику миску та залийте водою. Відставте на 30 секунд, а потім злийте.

Огірки та авокадо наріжте кубиками, кінзу і перець чилі подрібніть. Додайте огірок, цибулю, перець чилі, кінзу та нарізані креветки в миску.

Полийте соком цитрусових і приправте дрібкою солі. Добре перемішайте, а потім якнайсильніше втисніть креветки в рідину. Накрийте кришкою та поставте в холодильник щонайменше на 30 хвилин і максимум на 4 години.

Безпосередньо перед подачею додайте нарізане авокадо. Скуштуйте на смак, а потім приправте сіллю, якщо вважаєте за потрібне.

3. Мезе, Туреччина

Коли на вулиці дика спека і навіть тінь не захищає від сонця, так не хочеться багато їсти! У Туреччині, яка славиться своїм субтропічним кліматом, знайшли вихід — вони подають різні страви у маленьких тарілках, які супроводжують напоями, щоб не наїстися, а почастуватися. Компоненти варіюються, але часто включають йогурт з зеленню, салати з овочами й морепродуктами, оливки, пюре з бобових, смажені овочі тощо.

Інгредієнти:

  • Баклажан – 1 кг
  • Перець болгарський червоний – 3 шт.
  • Лимон, сік – 1 ст. л.
  • Оливкова олія – 4 ст. л.
  • Йогурт без наповнювача – 230 г
  • Часник, зубчики – 2 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Кедрові горіхи – за смаком

Як готувати:

Проткніть баклажани в кількох місцях виделкою (щоб вони не вибухнули під час запікання).

Покладіть баклажани разом із перцями на деко і запікайте у духовці при 220°С близько 45-60 хвилин. Дайте овочам охолонути.

Зніміть з перців шкірку, очистьте від насіння і розріжте вздовж на 4 частини.

Баклажани очистьте від шкірки, злегка почавіть у друшляку, щоб прибрати зайву вологу, і полийте лимонним соком.

Красиво розмістіть баклажани та перці на одній стороні тарілки. Полийте їх оливковою олією і посипте сіллю та перцем.

Йогурт змішайте з подрібненим часником і дрібкою солі, вилийте на інший бік тарілки.

Перед подачею посипте йогурт обсмаженими кедровими горішками.

4. Карі, Індія

Гостре карі — відмінний варіант для спекотної погоди через наявність у страві куркуми. Куркумін, присутній у спеції, допомагає покращити кровообіг, прискорити кровотік та охолодити тіло. Цибуля, яка, як правило, входить до складу карі, також робить страву ідеальною для спеки, оскільки цей овоч використовувався в древній індійській медицині аюрведі для лікування теплового удару.

Інгредієнти:

  • Томати – 800 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Корінь імбиру свіжий – 15 г
  • Часник, зубчики – 3 шт.
  • Паста карі – 125 г
  • Вода – 250 мл
  • Червоний перець чилі – 1 шт.
  • Нут консервований – 800 г
  • Шпинат – 400 г
  • Кінза, пучок – 1 шт.
  • Олія соняшникова – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Як готувати:

Збийте в блендері дрібно порізані часник, цибулю та імбир.

Розігрійте велику каструлю, додайте трохи олії та пюре з цибулі, часнику та імбиру. Готуйте на вогні 2-3 хвилини, потім додайте пасту карі та порізаний великими шматками перець чилі. Готуйте ще 2 хвилини.

Влийте воду, додайте помідори і нут та варіть, поки не випарується вся волога — це займе близько 5-6 хвилин

Додайте листя шпинату і порізаний великим шматками коріандр, приправте морською сіллю і перцем. Готуйте, поки шпинат не почне зменшуватися в об’ємі.

5. Шалтібарщай, Литва

Шалтібарщай — литовська класика у спеку. Цим холодним супом кожна литовська сім’я зустрічає прихід літа, сидячи за обіднім столом у сонячний день. Як тільки дні стають теплішими, а сонячні промені — яскравішими, настає час змішати буряк, свіжі огірки, зелену цибулю, запашний кріп і жирний кефір.

Інгредієнти:

  • Буряк – 3 шт.
  • Яйця курячі – 5 шт.
  • Кефір – 1 л
  • Огірок – 3 шт.
  • Зелена цибуля, пучок – 1 шт.
  • Кріп, пучок – 1 шт.
  • Оцет – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сметана – за смаком

Як готувати:

Буряки добре помийте та відваріть у шкірці (або відправте в духовку фользі) протягом 40 хвилин. Остудіть та натріть на великій тертці. Складіть у підготовлену каструлю.

Відваріть яйця круто, охолодіть та наріжте кубиками.

Ретельно промийте огірки та зелень.Огірки наріжте кубиками. Подрібніть зелень.

Додайте нарізані інгредієнти у каструлю з подрібненими буряками та добре перемішайте.

Залийте овочі та яйця охолодженим кефіром, додайте оцет і спеції до смаку.

Відправте каструлю на 2-3 години у холодильник, щоб шалтібарщай добре настоявся й охолодився.

Перед подачею додайте у кожну тарілку ложку сметани.

6. Апероль шприц, Італія

Цей напій є шипучою сумішшю гіркого трав’яно-апельсинового лікеру Aperol, заправленого просеко і газованою водою. Коктейль подається з часточкою апельсина. «Апероль шприц» — ідеальний аперитив і напій для святкування, коли ви плануєте не сп’яніти, але підняти настрій на кілька градусів.

Інгредієнти:

  • Ром білий – 60 мл
  • Aperol – 20 мл
  • Гранатовий лікер – 20 мл
  • Вино ігристе – 1/2 скл.
  • Лід, кубики – за смаком
  • Содова – за смаком

Як готувати:

Змішайте ром, Aperol та лікер в бокалі, повністю заповненому льодом. Зверху налийте ігристого вина або газованої води і обережно перемішайте. Прикрасьте цедрою апельсина або грейпфрута.

***

А ось чого треба уникати у спеку, так це страв, багатих на вуглеводи, наприклад з рисом і цільнозерновими продуктами, та багатих на білок. Продукти з високим вмістом білка можуть бути важчими для засвоювання, а оскільки в процесі травлення виділяється тепло — це може викликати відчуття жару всередині.

Натомість віддавайте перевагу вегетаріанським стравам, які вашому організму буде легше розщеплювати та перетравлювати.

За матеріалами





Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

رهيثخ سثء gratisfucktube.com افلام سكس بنات جميله
castrato hentai hentainaked.com kuro no innyuu
domin-8 me! hentaiquality.com cock hentai
mallu reshma hot scenes erobomb.net hot vieos
lucy pinder nude videos pornstarsporn.info horny indian babes
tamil girl fuking megeno.mobi palmtube
www.xvodeos publicporntrends.com sexy vedeo in
local girl sex bestsexporno.com saira banu actress
sarasalu.com pimpmovs.info xnxxx hd video
indian prontube com cowporntube.net xnxx tamil hot
perfect girals chupatube.net sexychudai
lndian sax video free-indian-porn.com videoxxxxxxxxxx
new beeg tubepatrol.sex yes please porn
نيك اغتصاب مصري pornozonk.com سكس صافينار
bangla gud mara mari rajwap.biz southindian masala