Збалансований мікробіом кишечника необхідний для оптимального травлення, засвоєння поживних речовин та їх виведення. Він також зміцнює нашу імунну систему. Чимало хвороб насправді можуть бути пов’язані з дисбалансом кишечника — то як же нам переконатися, що наш кишечник у добрій формі? Почніть з їжі, яка може відновити та зміцнити слизову оболонку кишечника. Крім того, збільште кількість джерел пре-і пробіотиків, щоб у вас було багато корисних бактерій. Тож які продукти вам допоможуть?
Квашена капуста
Квашена капуста — це ферментована капуста, яка забезпечує організм безліччю корисних бактерій. Високий вміст клітковини в капусті бореться зі здуттям живота та розладом шлунка, підтримуючи безперебійну роботу травної системи. Порада від професіонала: шукайте свіжу квашену капусту, а не консервовану, інформує Ukr.Media.
Спаржа
Спаржа діє як пребіотик. У ній багато неперетравної клітковини інуліну, яка живить здорові бактерії, такі як біфідобактерії та лактобацили. У спаржі також багато вітамінів групи В та антиоксидантів, що борються із запаленням. Порада від професіонала: спробуйте їсти її у сирому вигляді для максимального ефекту.
Ананас
Ананас містить фермент під назвою бромелайн, який допомагає травленню, допомагаючи розщеплювати білок із великих молекул їжі на дрібніші пептиди. Дослідження показали, що бромелайн зменшує біль та запалення у всьому тілі (особливо у тканинах носових пазух) та знижує секрецію цитокінів, які можуть пошкодити слизову оболонку кишечника. Порада від професіонала: додавайте ананас до молочних продуктів — грецького йогурту, каші на молоці, фруктового кефіру — для максимального ефекту.
Цибуля
Сира цибуля є чудовим джерелом пребіотиків і містить кверцетин (сильний антиоксидант), який бореться зі шкідливими вільними радикалами в організмі. Цибуля також містить хром, який збільшує вироблення інсуліну, та вітамін С, який підтримує сильну імунну систему. Порада від професіонала: наріжте цибулю кубиками і додайте її в салати, заправки та соуси.
Часник
Сирий часник — ще один пребіотичний продукт із високим вмістом інуліну, який живить корисні бактерії у кишечнику. Часник багатий на поживні речовини, включаючи марганець, вітамін B6, вітамін C, селен і багато активних сполук, таких як аліцин. Алліцин — це потужний засіб проти хвороб, що утворюється після подрібнення часнику. Порада від професіонала: додайте сирий часник у гуакамоле, хумус, соуси та заправки, такі як вершкова тахіні.
Кістковий бульйон
Кістковий бульйон допомагає загоїти слизову оболонку кишечника, що, у свою чергу, підтримує функцію імунної системи та здорову запальну реакцію. Кістковий бульйон містить безліч мінералів та цілющих сполук, таких як желатин, колаген, а також амінокислоти пролін, глутамін та аргінін, які допомагають герметизувати слизову оболонку кишечника, зменшують проникність, борються із запаленням та зміцнюють імунну систему. Порада від професіонала: приготуйте велику порцію овочевого супу на кістковому бульйоні і розлийте його формочками для льоду, щоб розігрівати і вживати порційно.
Яблучний оцет
Яблучний оцет допомагає розщеплювати і перетравлювати їжу, стимулюючи травні соки та збільшуючи вироблення кислоти у шлунку. Він також має противірусні та протимікробні властивості, зменшуючи зростання небажаних бактерій у шлунково-кишковому тракті (ЖКТ) та допомагаючи позбавити організм від зайвих дріжджів. Ці важливі ролі підтримують здоровий мікробіом та імунну систему. Порада від професіонала: спробуйте додати яблучний оцет у заправки для салатів чи овочі перед запіканням.
Кімчі
Процес ферментації овочів, що використовуються для приготування кімчі, не лише покращує його смак, а й виробляє живі та активні пробіотичні культури, що сприяють цілісності кишечника. Цей корейський гарнір містить велику кількість клітковини та потужних антиоксидантів, а також природним чином виводить токсини з організму. Порада від професіонала: додайте ці ласощі у свій наступний обід чи вечерю. Рис плюс овочі плюс кімчі дорівнює одній чудовій вечері!
Імбир
Імбир заспокоює та розслаблює шлунок, знімає нудоту та полегшує захворювання кишечника. Він не тільки є природним джерелом вітаміну С, магнію, калію, міді та марганцю, але й допомагає травленню та запобігає здуттю живота. Порада від професіонала: додавання очищеного імбиру в чай і смузі надає їм особливого аромату.