1. Маленькі яйця — приблизно в чотири рази менші, ніж розмір нормального яйця. Найчастіше всередині тільки білок, а жовток відсутній. Зазвичай, це явище має разовий характер, інформує .
2. Наявність декількох жовтків в одному яйці. Таке явище частіше зустрічається у молодих курочок-несучок. На утворення подвійного жовтка впливає походження двох овуляцій майже одночасно в спільному спуску по яйцеводу, в результаті чого виходить одна шкаралупа.
3. Наявність м’якої, тонкої яєчної шкаралупи або її відсутність. Пов’язано це із занадто довгим перебуванням яйця в шкаралупі, і яйце, яке слідує за ним, не залишається там довго. Як результат, воно недостатньо покривається кальцієм.
4. Водянистий білок. Такі яйця частіше несуть старі кури, а також птахи, які перенесли деякі захворювання, одним із таких є інфекційний бронхіт.
5. Наявність усередині плямки крові. Крихітне пошкодження кровоносної судини в яєчнику залишає маленьку плямочку крові поруч із жовтком, коли той проходить повз. Така проблема зазвичай зустрічається у високопродуктивної птиці. Такі яйця можна спокійно вживати в їжу.
6. Наявність шматочка м’яса в яйці. Шматочок м’яса локалізується в білку. Головна причина — похилий вік птиці і хвороби.
7. Шкаралупа, покрита кальцієм. Яйця, шкаралупа яких покрита порошкоподібним нальотом. Це викликано тривалим перебуванням яйця в оболонці залози. Страждають від цього молоді кури, які перетримують яйце, захищаючи його.
8. Шкаралупа зі зморшками. Такі яйця зазвичай виробляють ті ж кури, що і яйця з водянистим жовтком. Така проблема зі шкаралупою може свідчити і про наявність вірусного бронхіту.
9. Бактеріальні забруднення. Яєчна шкаралупа має пористу структуру, але має захисний шар, покликаний запобігти потраплянню бактерій через пори. Ось чому не можна мити яйця, якщо ви їх збираєтеся зберігати. Але є фактори, які сприяють розмноженню бактерій: тепла погода та інкубація, такі яйця будуть мати темні, нерегулярні плями.