6 страв з усього світу, які допоможуть пережити спеку


Як витримати аномальну спеку? У жителів різних країн світу є свої рецепти боротьби з високими температурами. То чому би не перейняти досвід інших і не додати у своє меню страви та напої, які допоможуть освіжитися й охолодитися влітку?

У нашій підбірці ви знайдете багато цікавих їстівних способів впоратись зі спекою — від холодного супу гаспачо з Іспанії до п’янкого італійського апероля. Ці страви та напої допоможуть вам позбутися залежності від морозива і лимонаду та збагатити раціон найкращими кулінарними винаходами з усього світу.

1. Гаспачо, Іспанія

Влітку немає куточка в Іспанії, де ви не знайдете цей холодний суп. Для його приготування використовують сезонні інгредієнти: помідори, огірки, перець, часник, оливкову олію та хліб. Овочі пюрують і додають замочений у воді хліб — ось і все! Легка та освіжаюча страва, яку можна з’їсти у спекотний день, готова.

Інгредієнти:

  • Томати – 6 шт.
  • Цибуля червона – 1 шт.
  • Огірок – 1 шт.
  • Перець червоний солодкий – 1 шт.
  • Селера, стебло – 2 шт.
  • Петрушка, гілочка – 2 шт.
  • Зелена цибуля – 10 г
  • Часник, зубчики – 1 шт.
  • Оцет винний червоний – 1/4 скл.
  • Оливкова олія – 1/4 скл.
  • Лимон, сік – 1 ст. л.
  • Вустерський соус – 1 ч. л.
  • Сік томатний – 2 скл.
  • Соус Tabasco – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Як готувати:

Підготуйте овочі та зелень.

У суп можна додати трохи подрібненого авокадо і їсти його разом із хрустким хлібом.

Складіть всі інгредієнти у велику неметалеву миску. Подрібніть до консистенції пюре занурювальним блендером.

Приправте до свого смаку.

Гаспачо часто подають з гарнірами: нарізаними томатами, огірками, болгарським перцем, цибулею, сухариками або кукурудзяними чіпсами.

Перекладіть гаспачо у пластиковий контейнер або неметалеву миску із кришкою для зберігання. Остудіть кілька годин або протягом ночі, щоб аромати змішалися.

2. Севіче, Перу

Національна перуанська страва севіче — це урок того, як готувати без термічної обробки. Сира риба, нарізана кубиками, маринується в цитрусовому соку (найчастіше лимона, лайма або грейпфрута) і подається з перцем чилі, часником і травами. Цитрусові викликають «денатурацію» білків у рибі, роблячи її непрозорою та надаючи їй текстуру приготованої. Вважається, що цій свіжій, гострій їжі близько 2000 років, тож вона пройшла випробування часом.

Інгредієнти:

  • Великі креветки – 450 г
  • Сік лайма – 150 мл
  • Лимон, сік – 50 г
  • Цибуля червона – 1/4 шт.
  • Огірок – 120 г
  • Червоний перець чилі – 2 шт.
  • Кінза свіжа – 10 г
  • Авокадо – 1 шт.
  • Вода – 2 л
  • Сіль – 40 г

Як готувати:

Наповніть каструлю 2 літрами води та додайте 2 столові ложки солі. Доведіть воду до кипіння, додайте креветки й одразу ж зніміть каструлю з вогню. Залиште креветки в рідині до готовності на 2-3 хвилини.

Вийміть креветки з рідини і викладіть на обробну дошку, щоб вони охолонули. Видаліть хвостики (якщо вони є) і наріжте креветки невеликими шматочками.

Наріжте дрібно цибулю, додайте її в невелику миску та залийте водою. Відставте на 30 секунд, а потім злийте.

Огірки та авокадо наріжте кубиками, кінзу і перець чилі подрібніть. Додайте огірок, цибулю, перець чилі, кінзу та нарізані креветки в миску.

Полийте соком цитрусових і приправте дрібкою солі. Добре перемішайте, а потім якнайсильніше втисніть креветки в рідину. Накрийте кришкою та поставте в холодильник щонайменше на 30 хвилин і максимум на 4 години.

Безпосередньо перед подачею додайте нарізане авокадо. Скуштуйте на смак, а потім приправте сіллю, якщо вважаєте за потрібне.

3. Мезе, Туреччина

Коли на вулиці дика спека і навіть тінь не захищає від сонця, так не хочеться багато їсти! У Туреччині, яка славиться своїм субтропічним кліматом, знайшли вихід — вони подають різні страви у маленьких тарілках, які супроводжують напоями, щоб не наїстися, а почастуватися. Компоненти варіюються, але часто включають йогурт з зеленню, салати з овочами й морепродуктами, оливки, пюре з бобових, смажені овочі тощо.

Інгредієнти:

  • Баклажан – 1 кг
  • Перець болгарський червоний – 3 шт.
  • Лимон, сік – 1 ст. л.
  • Оливкова олія – 4 ст. л.
  • Йогурт без наповнювача – 230 г
  • Часник, зубчики – 2 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Кедрові горіхи – за смаком

Як готувати:

Проткніть баклажани в кількох місцях виделкою (щоб вони не вибухнули під час запікання).

Покладіть баклажани разом із перцями на деко і запікайте у духовці при 220°С близько 45-60 хвилин. Дайте овочам охолонути.

Зніміть з перців шкірку, очистьте від насіння і розріжте вздовж на 4 частини.

Баклажани очистьте від шкірки, злегка почавіть у друшляку, щоб прибрати зайву вологу, і полийте лимонним соком.

Красиво розмістіть баклажани та перці на одній стороні тарілки. Полийте їх оливковою олією і посипте сіллю та перцем.

Йогурт змішайте з подрібненим часником і дрібкою солі, вилийте на інший бік тарілки.

Перед подачею посипте йогурт обсмаженими кедровими горішками.

4. Карі, Індія

Гостре карі — відмінний варіант для спекотної погоди через наявність у страві куркуми. Куркумін, присутній у спеції, допомагає покращити кровообіг, прискорити кровотік та охолодити тіло. Цибуля, яка, як правило, входить до складу карі, також робить страву ідеальною для спеки, оскільки цей овоч використовувався в древній індійській медицині аюрведі для лікування теплового удару.

Інгредієнти:

  • Томати – 800 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Корінь імбиру свіжий – 15 г
  • Часник, зубчики – 3 шт.
  • Паста карі – 125 г
  • Вода – 250 мл
  • Червоний перець чилі – 1 шт.
  • Нут консервований – 800 г
  • Шпинат – 400 г
  • Кінза, пучок – 1 шт.
  • Олія соняшникова – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Як готувати:

Збийте в блендері дрібно порізані часник, цибулю та імбир.

Розігрійте велику каструлю, додайте трохи олії та пюре з цибулі, часнику та імбиру. Готуйте на вогні 2-3 хвилини, потім додайте пасту карі та порізаний великими шматками перець чилі. Готуйте ще 2 хвилини.

Влийте воду, додайте помідори і нут та варіть, поки не випарується вся волога — це займе близько 5-6 хвилин

Додайте листя шпинату і порізаний великим шматками коріандр, приправте морською сіллю і перцем. Готуйте, поки шпинат не почне зменшуватися в об’ємі.

5. Шалтібарщай, Литва

Шалтібарщай — литовська класика у спеку. Цим холодним супом кожна литовська сім’я зустрічає прихід літа, сидячи за обіднім столом у сонячний день. Як тільки дні стають теплішими, а сонячні промені — яскравішими, настає час змішати буряк, свіжі огірки, зелену цибулю, запашний кріп і жирний кефір.

Інгредієнти:

  • Буряк – 3 шт.
  • Яйця курячі – 5 шт.
  • Кефір – 1 л
  • Огірок – 3 шт.
  • Зелена цибуля, пучок – 1 шт.
  • Кріп, пучок – 1 шт.
  • Оцет – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сметана – за смаком

Як готувати:

Буряки добре помийте та відваріть у шкірці (або відправте в духовку фользі) протягом 40 хвилин. Остудіть та натріть на великій тертці. Складіть у підготовлену каструлю.

Відваріть яйця круто, охолодіть та наріжте кубиками.

Ретельно промийте огірки та зелень.Огірки наріжте кубиками. Подрібніть зелень.

Додайте нарізані інгредієнти у каструлю з подрібненими буряками та добре перемішайте.

Залийте овочі та яйця охолодженим кефіром, додайте оцет і спеції до смаку.

Відправте каструлю на 2-3 години у холодильник, щоб шалтібарщай добре настоявся й охолодився.

Перед подачею додайте у кожну тарілку ложку сметани.

6. Апероль шприц, Італія

Цей напій є шипучою сумішшю гіркого трав’яно-апельсинового лікеру Aperol, заправленого просеко і газованою водою. Коктейль подається з часточкою апельсина. «Апероль шприц» — ідеальний аперитив і напій для святкування, коли ви плануєте не сп’яніти, але підняти настрій на кілька градусів.

Інгредієнти:

  • Ром білий – 60 мл
  • Aperol – 20 мл
  • Гранатовий лікер – 20 мл
  • Вино ігристе – 1/2 скл.
  • Лід, кубики – за смаком
  • Содова – за смаком

Як готувати:

Змішайте ром, Aperol та лікер в бокалі, повністю заповненому льодом. Зверху налийте ігристого вина або газованої води і обережно перемішайте. Прикрасьте цедрою апельсина або грейпфрута.

***

А ось чого треба уникати у спеку, так це страв, багатих на вуглеводи, наприклад з рисом і цільнозерновими продуктами, та багатих на білок. Продукти з високим вмістом білка можуть бути важчими для засвоювання, а оскільки в процесі травлення виділяється тепло — це може викликати відчуття жару всередині.

Натомість віддавайте перевагу вегетаріанським стравам, які вашому організму буде легше розщеплювати та перетравлювати.

За матеріалами





Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *