1. Сирні кульки
Інгредієнти:
900 г вершкового сиру;
450 г тертого чеддера;
200 г подрібнених горіхів;
60 мл концентрованого або топленого молока;
120 г маслин;
2 зубчики часнику;
½ чайної ложки солі;
½ пучка петрушки;
кілька столових ложок паприки.
Приготування:
Змішайте вершковий сир і чеддер. Додайте 150 г горіхів, молоко, рубані маслини, подрібнений часник і сіль. Добре перемішайте, розділіть на три частини і сформуйте з кожної частини кульку.
Одну кульку акуратно обваляйте в подрібненій петрушці, іншу – в горіхах, що залишилися, злегка натискаючи, щоб вони закріпилися в сирі, а третю – в паприці. Приберіть кульки в холодильник.
Діставати їх потрібно за 15 хвилин до подачі. Ця закуска ідеально поєднується з крекерами.
2. Тарталетки з м’ясом, сиром і сушеною грушею
Інгредієнти:
8 скибочок бекону;
1 ½ чайної ложки коричневого цукру;
¼ чайної ложки меленої кориці;
¾ склянки подрібненої готової курячої грудки;
¼ склянки подрібненої сушеної груші;
3 столові ложки абрикосового джему;
2 чайні ложки вершкового масла;
¼ чайної ложки солі;
¼ чайної ложки меленого чорного перцю;
80 мл грушевого соку;
30 тарталеток;
60 г блакитного сиру (краще – горгонзоли).
Приготування:
Підсмажте скибочки бекону так, щоб вони стали хрусткими з обох боків. Змішайте цукор і корицю, посипте бекон і готуйте ще хвилину. Потім перекладіть його на паперовий рушник.
Поки остигає бекон, викладіть у чисту сковорідку корицю, шматочки сушеної груші, джем, олію, сіль і перець, залийте грушевим соком. Доведіть до кипіння і готуйте ще 3-4 хвилини, періодично помішуючи, поки соус не загусне.
Викладіть приблизно по одній чайній ложці начинки в тарталетки, посипте рубаним беконом і маленькими шматочками сиру. Поставте в розігріту до 180°C духовку на 5-7 хвилин. Подавайте теплими.
3. Перепелині яйця по-шотландськи
Інгредієнти:
12 перепелиних яєць;
300 г свинячого фаршу;
сіль – за смаком;
мелений чорний перець – за смаком;
2 гілочки чебрецю;
1 велике куряче яйце;
100 г панірувальних сухарів;
рослинна олія для фритюру.
Приготування:
Опустіть перепелині яйця в киплячу воду на 2 хвилини. Потім перекладіть їх у холодну воду й акуратно почистіть, коли вони охолонуть.
Змішайте фарш із сіллю, перцем і листям чебрецю. Розділіть суміш на 12 рівних частин і покрийте нею яйця, сформувавши рівні кульки. Вмочіть кульки у збите яйце й обваляйте в сухарях.
У глибокий сотейник налийте 5 см рослинної олії та розігрійте її. Порціями викладайте кульки в олію і готуйте 1-2 хвилини, поки вони не підрум’яняться.
Потім за допомогою шумівки перекладіть їх на паперовий рушник, щоб стекла зайва олія.
Викладіть яйця по-шотландськи у форму для запікання і поставте в розігріту до 180°C духовку на 5 хвилин.
4. Пінгвіни з маслин і вершкового сиру
Інгредієнти:
18 великих маслин;
250 г вершкового сиру;
18 маленьких маслин;
1 морква.
Приготування:
На кожній великій маслині зробіть поздовжній надріз і заповніть її вершковим сиром. Наріжте моркву кружечками завширшки 0,5 см і відріжте у кожного кружечка невеликий трикутник, формуючи ноги пінгвінів. Відрізані частини морквини вставте в маленькі маслини.
Поставте маслини, нафаршировані сиром, на морквяні кружечки. Зверху помістіть «голови» – маленькі маслини – і закріпіть шпажками.
5. Млинці з копченим лососем
Інгредієнти:
120 г борошна;
1 щіпка солі;
1 велике яйце;
1 столова ложка оливкової олії;
250 мл молока;
1 невеликий шматочок вершкового масла;
50 мл сметани;
150 г копченого лосося;
кілька гілочок кропу.
Приготування:
Змішайте борошно та сіль. Посередині зробіть невелике заглиблення, влийте туди яйце й оливкову олію та перемішайте. Не перестаючи помішувати, повільно влийте молоко. Надайте тісту однорідної консистенції.
Розтопіть у сковорідці вершкове масло і підсмажуйте на ньому млинці по хвилині з кожного боку. Вони мають набути золотистого відтінку.
Викладіть на кожен млинець трохи сметани, кілька маленьких скибочок лосося і прикрасьте кропом.
6. Солодка ялинка з булочок
Інгредієнти:
Для булочок:
800 г борошна;
1 столова ложка солі;
15 г швидкодіючих дріжджів;
400 мл молока;
60 г вершкового масла;
2 яйця.
Для начинки:
400 г суміші подрібнених сухофруктів, горіхів і цукру;
1 яблуко;
1 груша;
терта цедра одного апельсина;
75 г подрібнених фісташок;
100 г цукатів;
1 столова ложка меленої кориці;
25 г вершкового масла.
Для прикраси та глазурі:
1 жменя журавлини або інших ягід;
3 столові ложки абрикосового джему;
200 г цукрової пудри;
терта цедра одного апельсина.
Приготування:
У борошно насипте сіль і дріжджі. Викладіть у молоко вершкове масло і підігрійте суміш. Коли масло розтопиться, вилийте суміш у борошно. Додайте яйця та перемішайте.
Викладіть масу на посипану борошном поверхню і місіть приблизно п’ять хвилин, поки тісто не стане еластичним. Перекладіть його в змащену олією миску, накрийте рушником і залиште на годину, щоб воно піднялося.
Тим часом змішайте суміш сухофруктів, горіхів і цукру, очищені та подрібнені яблуко й грушу, цедру апельсина, фісташки, цукати й корицю.
Потім на посипаній борошном поверхні розкачайте тісто в пласт розміром 50×45 см. Змастіть його розтопленим вершковим маслом. Потім розподіліть по тісту солодку начинку, залишаючи по краях 2 см.
Акуратно згорніть рулет і зріжте краї. Гострим ножем розріжте рулет на 15 частин. Викладіть булочки на застелене пергаментом деко так, щоб вийшла ялинка. Між булочками має залишатися місце, але зовсім небагато, щоб, піднявшись, вони стикалися одна з одною. Із залишків тіста сформуйте стовбур дерева.
Накрийте ялинку чистим рушником і залиште ще на 30-45 хвилин. Потім приберіть рушник і поставте деко в розігріту до 190°C духовку на 20-25 хвилин, поки булочки не підрум’яняться. Якщо помітите, що в процесі випікання вони занадто швидко стають коричневими, накрийте їх фольгою.
У сотейнику розтопіть абрикосовий джем, додавши трохи води. Змастіть ним трохи остиглі булочки і залиште до повного охолодження. Вставте в кожну булочку одну або кілька ягід.
Змішайте цукрову пудру, цедру апельсина і 2 столові ложки води до однорідної консистенції. Перекладіть у целофановий пакет, зріжте кінчик і покрийте глазур’ю ялинку.