Забудьте про обридлі олів’є і мімозу! Ми станемо путівником у світ смачних і недорогих новорічних салатів і закусок, які потішать вас і близьких своєю неповторністю та свіжими смаковими поєднаннями.
Салат «Змійка»
Зустріньте новий, 2025 рік – рік Змії – із салатом, який стане справжнім хітом вашого святкового столу! Забудьте про нудні традиційні закуски – цей шедевр вразить не лише смаком, а й оригінальним оформленням.
Інгредієнти:
2 варені картоплини
2 варених яйця
3 плавлених сирка
200 г консервованої горбуші
часник – 2 головки
сіль – за смаком
майонез – за смаком
мариновані огірки для прикраси
маслини для прикраси
Як приготувати:
Крок 1. Натріть картоплю, варені яйця та плавлені сирки. Розім’яту виделкою горбушу з’єднайте з іншими натертими інгредієнтами (не забудьте про сіль і часник за смаком!), ретельно перемішайте.
Крок 2. На широкому блюді розстеляємо листя салату – це буде основою нашого «повзучого» кулінарного шедевра.
Крок 3. Із салатної маси формуємо витончену змійку, акуратно змащуючи її майонезом. Потім, використовуючи тонкі кружечки солоних огірочків, створюємо на зміїному тілі ефектний візерунок.
Крок 4. Розріжте маслину навпіл та розташуйте на голові змії, це будуть її очі, зробіть зі шматочка морквини або червого перцю язичок. За допомогою нарізаних маслин сфортуйте візерунок на тілі змії.
Салат-закуска «Ялинові шишки»
Інгредієнти:
Курка копчена (стегно куряче) – 1 шт.
Яйця – 2 шт.
Сир твердий – 50 г
Сир домашній – 70 г
Масло вершкове – 20 г
Майонез – 1 ст. л.
Сіль – за смаком
Фініки (для прикраси) або мигдаль – 50 г
Як приготувати:
Вразьте гостей на Новий рік не просто салатом, а справжнім витвором кулінарного мистецтва – салатом-закускою «Ялинові шишки»! Поєднання ніжної сирної маси, пікантної копченої курки та солодкуватих фініків – це вибух смаку, який запам’ятається надовго.
Крок 1. Почніть із підготовки: відварені яйця перетворіть на ніжну стружку, сир – на однорідну, гладку масу, змішайте з розм’якшеним вершковим маслом і тертим сиром. Копчену курку, подрібніть на невеликі шматочки.
Крок 2. Усі інгредієнти з’єднайте в ароматну суміш, заправте майонезом і дрібкою солі.
Крок 3. А тепер – саме диво! На красивій тарілці розташуйте гілочку сосни – це стане основою вашої композиції. З приготовленої маси сформуйте невеликі кульки, що нагадують шишки.
Крок 4. Фінальний штрих – подрібнені фініки викладіть на «шишки» у вигляді лусочок. Це додасть не тільки оригінальності, а й солодку нотку, ідеально доповнюючи смак копченої курки.
Якщо раптом ви не любите солодкі нотки у салатах, можете лусосочки шишок викласти із мигдалю. Так теж виходить дуже смачно!
Ваш салат «Ялинові шишки» – це не просто закуска, це маленьке новорічне диво, яке гарантовано зробить вас господинею на всі сто!
Салат із яловичиною і яєчними млинцями
Інгредієнти:
Яловичина – 250 г
Огірок свіжий – 1 шт.
Яйця – 2 шт.
Горіхи волоські, очищені (подрібнені) – 2 ст. ложки
Листя салату – 1 пучок
Цибуля зелена – 2-3 шт.
Часник – 1 зубчик
Майонез – 2 ст. ложки
Олія рослинна для обсмажування – 2 ст. ложки
Сіль – за смаком
Перець чорний мелений – за смаком
Як готувати:
Крок 1. Почнемо з яловичини: тонку соломку з м’яса обсмажте до рум’яної скоринки на розпеченій олії, а потім тушкуйте під кришкою в невеликій кількості води до готовності.
Крок 2. Поки м’ясо відпочиває, приготуйте прості яєчні млинці – згорнутіть їх у рулетики та наріжте на смужки.
Крок 3. Огірок наріжте на хрустку соломку, подрібніть зелену цибулю й горіхи.
Крок 4. На листках салату створіть кулінарну композицію: спочатку шар ніжної яловичини, потім хрусткий огірок, ароматний часник і тонкі смужки яєчних рулетів.
Крок 5. Фінальний акорд – зробіть ніжну майонезну сіточку за допомогою кулінарного мішечка, і щедро присипте зеленою цибулею та горіхами.
Закуска «Павиний хвіст»
Інгредієнти:
Баклажани – 2 шт.
Помідори – 2 шт.
Огірок – 2 шт.
Сир твердий
Часник
Майонез
Маслини
Сіль
Як приготувати:
Крок 1. Спочатку позбудемося зайвої гіркоти: щедро посипаємо нарізані баклажани сіллю, дамо їм «поплакати» хвилин 30-60, а потім ретельно промиємо. Тепер – на сковорідку! Обсмажуємо скибочки до золотистої скоринки (по 3-4 хвилини з кожного боку), а потім позбудемося зайвої олії, промокнувши їх паперовим рушником.
Крок 2. Поки баклажани відпочивають, підготуємо інші інгредієнти: помідори наріжемо кружальцями, огірки теж, а сир натремо на крупній тертці, додавши до нього дрібно порубаний часник і майонез.
Крок 3. Ось тут-то і починається найцікавіше! На широкому блюді викладаємо обсмажені баклажани у вигляді пишного павиного хвоста. На кожну скибочку – по кружечку помідора, зверху – щедра порція ароматної сирної суміші, потім – огірковий кружечок і половинку маслини.
Крок 4. Поставте «Хвіст павича» в холодильник на півгодини, щоб усі смаки «подружилися».
Повірте, ця барвиста і неймовірно смачна закуска стане справжньою зіркою вашого святкового столу, вразивши гостей своєю оригінальністю!
Картопляні роли з рибною начинкою
Інгредієнти:
Картопля – 2 шт.
Філе оселедця малосольного – 1 шт.
Зелена цибуля – за смаком
Листя салату – 2-3 шт.
Огірок (за бажанням) – кілька смужок
Сіль – за смаком
Перець чорний мелений – за смаком
Олія рослинна – для змащування сковороди
Як приготувати:
Крок 1: Натріть очищену картоплю на тертці. Після цього добре відіжміть її, щоб позбутися зайвого соку. Приправте натерту картоплю сіллю і перцем за смаком.
Крок 2: Розігрійте сковорідку та намажте її олією. Викладіть картопляну масу в сковороду так, щоб вийшов тонкий шар. Обсмажуйте корж на середньому вогні, поки він не стане золотисто-коричневим з обох боків. Головне – не поспішати з перевертанням, дайте коржу як слід підрум’янитися, щоб уникнути його руйнування.
Крок 3: Наріжте філе оселедця на довгі смужки. Приготуйте інші компоненти: нарвіть листя салату, поріжте огірок тонкими смужками (для цього зручно скористатися овочечисткою) і нашаткуйте зелену цибулю.
Крок 4: На смажений картопляний корж викладіть спочатку листя салату, потім смужки оселедця, огірки та нарізану цибулю. Постарайтеся рівномірно розподілити начинку по поверхні.
Крок 5: Формування рулету. Акуратно згорніть корж із начинкою в рулет. Трохи притисніть його зверху, щоб картопляна структура краще склеїлася.
Крок 6: Наріжте отриманий рулет на невеликі порції. Подавайте картопляні роли з оселедцем до столу, насолоджуючись швидким і смачним частуванням!