Кожен сезон врожаю приносить із собою чудову можливість зберегти шматочки літа на зиму. Мариновані помідори – це не тільки смачний і ароматний додаток до будь-якої страви, але й чудовий спосіб поповнити запас вітамінів та зберегти щедрість природи.
У цій статті ми поділимося п’ятьма перевіреними рецептами маринованих помідорів, які не лише прикрасять ваш стіл, але й принесуть справжнє задоволення. Від класичних варіацій до унікальних комбінацій спецій і добавок – кожен з цих рецептів подарує вам новий смаковий досвід і насолоду від домашніх закруток. Готові зробити ваші зимові обіди ще смачнішими? Тоді поїхали!
4 корисні поради:
1. Інгредієнти в кожному рецепті розраховані на банку об’ємом 3 л. Кількість помідорів може змінюватися залежно від їхніх розмірів. Головне – щільно утрамбувати овочі та залити рідиною до самого краю банки.
2. Перед приготуванням усі овочі та зелень треба гарненько помити, а банки і кришки – простерилізувати.
3. Щоб помідори не лопалися під час консервації, заздалегідь зробіть зубочисткою кілька проколів біля попок овочів.
4. Після закачування необхідно перевернути банки, накрити чимось щільним і теплим і остудити.
Мариновані помідори із зеленню
Інгредієнти:
6 гілочок петрушки;
8 парасольок кропу;
3 зубчики часнику;
3 сушених лаврових листки;
3 бутони сушеної гвоздики;
9 горошин запашного перцю;
1½-2 кг помідорів;
приблизно 1¹⁄₂ л води;
2½ столової ложки солі;
100 г цукру;
1½ столової ложки оцту 9%.
Приготування:
На дно банки викладіть половину петрушки, кропу і нарізаного пластинками часнику. Додайте лавровий лист, гвоздику і перець.
Утрамбуйте помідори і покладіть зверху петрушку, кріп і часник, що залишилися. Влийте в банку окріп, накрийте кришкою і залиште на 15 хвилин.
Злийте рідину з банки в каструлю. Додайте сіль, цукор та оцет і перемішайте. Доведіть до кипіння і варіть ще хвилину. Заповніть банку маринадом і закатайте.
Солодкі мариновані помідори
Маринад для цих помідорів виходить ароматним завдяки травам і приправам. Однак у банки зелень не закладається. Помідори будуть солодкими та дуже смачними.
Інгредієнти:
1½-2 кг помідорів;
близько 1¹⁄₂ л води;
1½ столової ложки солі;
200 г цукру;
3 сушених лаврових листки;
1 лист хрону;
1 парасолька кропу;
15 горошин чорного перцю;
100 мл оцту 9%.
Приготування:
Викладіть помідори в банку і залийте окропом. Накрийте кришками і залиште на 15-20 хвилин.
Злийте воду в каструлю і доведіть до кипіння. Додайте сіль, цукор, лавровий лист, лист хрону, кріп і перець. Перемішайте і кип’ятіть близько 7 хвилин.
Приберіть із розсолу всю зелень, додайте в каструлю оцет і перемішайте. Залийте помідори гарячим маринадом і закатайте банку.
Мариновані помідори з цибулею
Замариновані таким чином помідори будуть солодкуватими і дуже ароматними, а цибуля – хрусткою і смачною.
Інгредієнти:
3-4 цибулини;
10 бутонів сушеної гвоздики;
1½-2 кг помідорів;
близько 1¹⁄₂ л води;
2 столові ложки солі;
5 столових ложок цукру;
1 столова ложка оцтової есенції 70%.
Приготування:
Наріжте цибулю не надто тонкими кільцями. Викладіть у банку гвоздику і частину цибулі. Потім чергуйте помідори та кільця цибулі.
Заповніть банку окропом, накрийте кришкою і залиште на 20 хвилин. Злийте настояну воду в каструлю, додайте сіль і цукор, перемішайте і доведіть до кипіння.
Додайте в банку оцет. Залийте помідори киплячою рідиною і закатайте банку.
Мариновані помідори з перцем і морквою
Помідори виходять неймовірно смачними та ароматними. Секрет – у маринаді. Для його приготування використовуються перекручені на м’ясорубці овочі та зелень.
Інгредієнти:
2 листки хрону;
1½-2 кг помідорів;
близько 3 л води;
1 морква;
1 болгарський перець;
½ гострого перцю;
6-8 зубчиків часнику;
кілька гілочок кропу;
кілька гілочок петрушки;
2½ столової ложки солі;
3½ столової ложки цукру;
10-15 горошин суміші перців;
100 мл оцту 6%.
Приготування:
У банку киньте листя хрону і викладіть усі помідори. Залийте киплячою водою і залиште на 25 хвилин, прикривши кришкою.
Пропустіть через м’ясорубку моркву, очищені від насіння перці, часник, кріп і петрушку. Влийте в каструлю 1 л чистої води, додайте перекручену овочеву масу, сіль і цукор та перемішайте. Доведіть до кипіння і варіть ще 5 хвилин.
Злийте з помідорів воду. Додайте в банку перець горошком, оцет і киплячу овочеву масу. За необхідності долийте окріп до країв. Закатайте банку.
Мариновані помідори з виноградом
Завдяки винограду овочі набувають незвичайного смаку, а самі ягоди за смаком стають схожими на помідори.
Інгредієнти:
6-8 зубчиків часнику;
1 болгарський перець;
3 парасольки кропу;
1¹⁄₂-2 кг помідорів;
450 г білого винограду;
близько 1¹⁄₂ л води;
3 столові ложки солі;
5 столових ложок цукру;
2½ столові ложки яблучного оцту;
2-3 столові ложки соєвого соусу – опціонально.
Приготування:
На дно банки викладіть крупно нарізаний часник, невеликі смужки перцю і кріп. Утрамбуйте помідори, чергуючи їх із виноградом.
Заповніть банку окропом, накрийте кришкою і залиште на 15-20 хвилин. Перелийте настояну воду в каструлю, додайте сіль і цукор і доведіть до кипіння.
Додайте в банку оцет, соєвий соус і гарячий розсіл і закрийте кришкою.