Про те, що риба корисна, знають, мабуть, усі. Але як зробити правильний вибір, щоб організм отримав максимум необхідних мікроелементів, вітамінів та поживних речовин? Розповідаємо про найкорисніші типи риби: їжте її якнайчастіше, інформує .
Навіщо їсти рибу?
Риба — відмінне джерело пісного білка з високим вмістом омега-3 (якщо йдеться про жирніші види), мінералів (особливо йоду) та інших мікроелементів.
Додавання морепродуктів у вашу тарілку може покращити здоров’я судин, серця та мозку, рекомендується з’їдати не менше двох порцій риби на тиждень — бонус, якщо це жирніші сорти!.
Знайти баланс між різними видами риби, які ви їсте (наприклад, жирніша риба проти білої, дрібна риба проти великої), — це найздоровіший спосіб харчування.
Лосось
Одна з найуніверсальніших риб (і, мабуть, найпопулярніша), лосось смачний і сповнений поживних речовин. Якщо ви хочете отримувати достатню кількість жирних кислот, дикий лосось відмінно підходить для цього. Він має велику кількість поживних речовин.
Анчоуси
Ці маленькі рибки багаті на селен (який підтримує здоров’я щитовидної залози), жирні кислоти (які сприяють когнітивній функції та здоров’ю серцево-судинної системи) і мають яскравий смак. Крім того, що менше риба, то менше в ній важких металів. Безпрограшний варіант.
Ви можете змішати їх з оливками, щоб вийшла смачна і корисна паста для намазування на тости або використовувати як акцент у салатах, салатних заправках або соусах для пасти.
Скумбрія
Ще одне прекрасне джерело омега-3, B12 та вітаміну D, доступна корисна риба з низьким вмістом ртуті. Вона жирніша, ніж тунець, але менш калорійна, ніж сардини або анчоуси. Якщо вам до вподоби копчені варіанти, вибирайте ті, що містять мінімальну кількість солі.
Тунець
Він дуже корисний у сирому чи термічно обробленому вигляді, але є нюанс. Оскільки це велика риба, важливо враховувати, звідки береться тунець і як часто ви його їсте, щоб у ньому було якнайменше ртуті. Найкраще купувати цю рибу у великих супермаркетах, у них жорсткіший контроль за постачальниками продукції. І завжди перевіряйте термін зберігання.
Сардини
Подібні на анчоуси (але більші за розміром і м’які на смак), сардини також дуже корисні. Крім того, вони є відмінним джерелом вітаміну B12, мінералів та кальцію (якщо ви вирішите з’їсти кістки). Найчастіше їх продають консервованими, так що приготувати обід чи вечерю нашвидкуруч простіше простого.