Незабаром Новий рік. І так хочеться порадувати себе та близьких та влаштувати свято. Нехай це буде свято живота. І завадити йому не зможе нввітьвідключення електрики. Адже є цікаві страви, які можна приготувати навіть без світла. А якщо електрика буде, тоді не варто стримувати свої кулінарні пориви. Приготуй щось оригінальне. Наприклад, окрім традиційних холодця та голубців, старовинні українські м’ясні страви.
1. Мазурики з індички
Це одна з найпопулярніших страв північно-західного регіону України, насамперед Волині. Маленькі тонкі котлетки-ковбаски з індички, начинені сиром та вершковим маслом, просто тануть у роті. Вони припадуть до душі і дітям, і дорослим.
Інгредієнти:
- Філе індички — 500 г
- Яйце — 1 шт.
- Вершкове масло — 40 г
- Твердий сир — 40 г
- Молоко — 1 ст.л.
- Сіль, перець — за смаком
- Панірувальні сухарі
- Рослинна олія для смаження
Приготування:
М’ясо пропусти через м’ясорубку з дрібними отворами. Додай до фаршу яйце, розтоплене вершкове масло, спеції, сіль, молоко та тертий сир.
Добре перемішай, щоб усі інгредієнти з’єдналися. А потім сильно покидай на дно миски. Цей лайфхак важливий для того, щоб ковбаски не розпадалися.
Сформуй мокрими руками довгасті ковбаски та постав їх в морозилку на 30 хвилин.
Після цього обкачай їх в сухарях.
Смаж з усіх боків в олії до рум’яної скоринки. Виклади на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру.
2. Шпундра
Це одна з найстародавніших страв української кухні. Згадка про неї є навіть в “Енеїді” Котляревського. Свинина, приготовлена з буряком, виходить дуже ніжна, соковита і має яскравий смак.
Інгредієнти:
- Свинячий ошийок — 500 г
- Буряк — 3 шт.
- Оцет — 1 ст. л.
- Цибуля — 2 цибулини
- Сметана — 2 ст.л.
- Солодка гірчиця — 1 ч.л.
- Часник — 3 зубчики
- Рослинна олія — 1 ст.л.
- Вершкове масло — 50 г
Приготування:
Візьми 300—500 г свинини, поріж великими шматками, посоли, поперчи. Натри гірчицею та олією.
Одну цибулину наріж півкільцями. Виклади м’ясо на деко разом із цибулею й часником, запікай при 180 градусах 40 хвилин.
Наріж м’ясо на більш дрібні шматки.
Запечи буряк і приблизно 1-1,5 години, в залежності від розміру.
Коли буряк запечеться, наріж його півкільцями і переклади у сотейник або миску. Додай 1 ст. л. оцту та залий водою так, щоб вона повністю покривала буряк. Залиш на 40 хвилин. Другу цибулину наріж дрібними кубиками.
Розігрійте велику пательню з вершковим маслом, додай натерті томати, 2 ст. л. борошна, поперчи і посоли до смаку. На іншій пательні обсмажте цибулю 1-2 хвилини.
У пательню до томатів додай нарізане шматочками м’ясо та обсмажену цибулю, а також буряк.
Візьми 2 ст. л. сметани, розведи 50 г води і влий до м’яса та буряку. Тушкуй 5 хвилин. При подачі додай до шпундри терті 1-2 ст. л. білого хрону та гілочки чабрецю.