2 забуті українські м’ясні страви, які варто приготувати на Новий рік – Затишок

Незабаром  Новий рік. І так хочеться порадувати себе та близьких та влаштувати свято. Нехай це буде свято живота. І завадити йому не зможе нввітьвідключення електрики. Адже є цікаві страви, які можна приготувати навіть без світла. А якщо електрика буде, тоді не варто стримувати свої кулінарні пориви. Приготуй щось оригінальне. Наприклад, окрім традиційних холодця та голубців, старовинні українські м’ясні страви.

1. Мазурики з індички

Це одна з найпопулярніших страв північно-західного регіону України, насамперед Волині. Маленькі тонкі котлетки-ковбаски з індички, начинені сиром та вершковим маслом, просто тануть у роті. Вони припадуть до душі і дітям, і дорослим.

Інгредієнти:

  • Філе індички —  500 г
  • Яйце — 1 шт.
  • Вершкове масло — 40 г
  • Твердий сир — 40 г
  • Молоко — 1 ст.л.
  • Сіль, перець — за смаком
  • Панірувальні сухарі
  • Рослинна олія для смаження

Приготування:

М’ясо пропусти через м’ясорубку з дрібними отворами. Додай до фаршу яйце, розтоплене вершкове масло, спеції, сіль, молоко та тертий сир.

Добре перемішай, щоб усі інгредієнти з’єдналися. А потім сильно покидай на дно миски. Цей лайфхак важливий для того, щоб ковбаски не розпадалися.

Сформуй мокрими руками довгасті ковбаски та постав їх в морозилку на 30 хвилин.

Після цього обкачай їх в сухарях.

Смаж з усіх боків в олії до рум’яної скоринки. Виклади на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру.

2. Шпундра

Це одна з найстародавніших страв української кухні. Згадка про неї є навіть в “Енеїді” Котляревського. Свинина, приготовлена ​​з буряком, виходить дуже ніжна, соковита і має яскравий смак.

Інгредієнти:

  • Свинячий ошийок — 500 г
  • Буряк — 3 шт.
  • Оцет — 1 ст. л.
  • Цибуля — 2 цибулини
  • Сметана — 2 ст.л.
  • Солодка гірчиця — 1 ч.л.
  • Часник — 3 зубчики
  • Рослинна олія — 1 ст.л.
  • Вершкове масло — 50 г

Приготування:

Візьми 300—500 г свинини, поріж великими шматками, посоли, поперчи. Натри гірчицею та олією.

Одну цибулину наріж півкільцями. Виклади м’ясо на деко разом із цибулею й часником, запікай при 180 градусах 40 хвилин.

Наріж м’ясо на більш дрібні шматки.

Запечи буряк і приблизно 1-1,5 години, в залежності від розміру.

Коли буряк запечеться, наріж його півкільцями і переклади у сотейник або миску. Додай 1 ст. л. оцту та залий водою так, щоб вона повністю покривала буряк. Залиш на 40 хвилин. Другу цибулину наріж дрібними кубиками.

Розігрійте велику пательню з  вершковим маслом, додай натерті  томати,  2 ст. л. борошна, поперчи і посоли до смаку. На іншій пательні обсмажте цибулю 1-2 хвилини.

У пательню до томатів додай нарізане шматочками м’ясо та обсмажену цибулю, а також буряк.

Візьми 2 ст. л. сметани, розведи 50 г води і влий до м’яса та буряку. Тушкуй 5 хвилин. При подачі додай до шпундри терті 1-2 ст. л. білого хрону та гілочки чабрецю.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *