2 швидких способи визначити свіжість яєць, щоб не отруїтися


Хто знає, це свіжі завезли чи просто дату перебили? У цій статті розповімо чи варто боятися такої ситуації та як перевірити реальний термін зберігання яєць, інформує .

Трохи про склад та будову яйця:

Яйце — це жовток та білок. Жовток за вагою — приблизно 1/3 яйця, білок — 2/3. Білок складається з води та білків. Жовток із жиру, води, мікро- та макроелементів, вітамінів та невеликої кількості білків.

Також у яйці є халаза — каламутні нитки в товщі білка. Є два міфи, пов’язані з халазою.

1. Халаза — це зародок.

Це не так, халаза — не зародок. Халаза потрібна, щоб зафіксувати жовток у яйці.

2. Халаза — шкідлива, халаза заважає збиванню та її потрібно видалити.

Це теж не так. Халаза не шкідливіша за будь-яку іншу частину яйця, вона не заважає збиванню білків або яєць. А у звареному або смаженому яйці ви не знайдете халазу — вона зливається з білком і стає невідмінною.

Халаза сильно змінюється у процесі зберігання. У свіжого яйця халаза товста, жорстка та яскраво-виражена. У старого халаза практично зливається із білком.

Ще в яйці є повітряна кишеня. Вона знаходиться ближче до тупого (широкого) кінця яйця.

Свіжість

Свіжі яйця також називають дієтичними. Це яйця з терміном трохи більше 7 діб.

Назва вводить в оману. Здається, що вони чимось кращі, ніж яйця з більшим терміном. Це не так. Харчова цінність яєць не погіршується.

Є дві ключові зміни, пов’язані зі зберіганням яєць:

1.В процесі зберігання яйце втрачає форму, консистенція стає більш рідкою. Тому яйця, що полежали, гірше підходять для збивання і для варіння яйця-пашот.

2. При зберіганні яйце трохи «усихає», а повітряна кишеня збільшується. Від цього яйце стає легшим.

Яйця, що полежали, трохи краще годяться для варіння, ніж свіжі.

Саме за цими змінами визначають свіжість яєць.

1. Метод, заснований на консистенції

Свіже яйце має бути овальної форми, жовток рівно посередині. Жовток куполоподібної форми.

У яйця, що полежало, білок розтікається і приймає неправильну форму. Жовток зміщується до краю. Жовток плескатий.

2. Метод, заснований на величині повітряної кишені

Свіжість яєць визначають за поведінкою у воді. Якщо опустити яйце у воду:

Термін до тижня — яйце лежить рівно на боці на дні склянки з водою.

Тиждень-три — широкий край трохи піднімається вгору.

Три і більше — яйце «стоїть» на гострому боці, а тупий сильно піднімається нагору

Якщо яйце спливає — викиньте, таке небезпечно їсти.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *