У спекотні літні дні завжди хочеться чогось легкого і корисного та освіжаючого. Чудовим вибором стануть холодні овочеві супи. Вони вимагають мінімум інгредієнтів і часу для приготування, але водночас тішать максимальною користю і незвичайними смаковими поєднаннями.
Крім усім відомої окрошки існує безліч інших варіантів: гаспачо, таратор, борщ і багато інших супів, які стануть справжнім відкриттям для гурманів.
Подивіться нашу добірку рецептів холодних супів і знайдіть той, який стане вашим літнім фаворитом.
1. Таратор класичний
Склад продуктів:
Натуральний йогурт – 500 мл
Огірок – 2-3 шт. (за смаком)
Часник – 4 зубки
Кріп – 1/2 пучка
Олія оливкова – 20 мл
Волоський горіх – 1/2 склянки
Сіль – за смаком
Спосіб приготування:
Огірочки очистити від шкірки і нарізати на невеликі кубики. Часник і кріп подрібнити. У мисці змішати огірки, зелень і часник, посолити, поперчити і залишити хвилин на 10. Волоські горіхи подрібнити: прокатати качалкою або просто порубати ножем. У мисці змішати огірки, кріп, горішки та натуральний йогурт.
Якщо суп вийшов занадто густим, можна додати трохи газованої води або звичайної. Перед подачею полити невеликою кількістю оливкової олії та посипати шматочками волоських горіхів.
2. Огірковий суп
Склад продуктів:
Огірки – 1 кг
М’ята/базилік – 2-3 гілочки (за бажанням)
Кріп – 1 пучок
Зелена цибуля – 0.5-1 пучок
Часник – 2 зубчики
Сіль – за смаком
Мелений чорний перець – за смаком
Лимон – 0.25-0.5 шт.(за смаком)
Йогурт – 300 г
Кефір 2.5-3.2% – 200-400 мл
Олія рослинна – 2 ст.л.
Спосіб приготування:
Очистіть огірки від шкірки та видаліть насіння. 2-3 огірки на деякий час відкладіть і використовуйте для подачі страви, а решту огірків наріжте невеликими шматочками. Помістіть шматочки огірків у чашу блендера. Додайте свіжу зелень: 2-3 гілочки м’яти або базиліка, кріп і зелену цибулю. Додайте сік четвертинки лимона, нарізані невеликими шматочками зубчики часнику, трохи меленого чорного перцю і солі.
Додайте йогурт і кефір. Кількістю кефіру можна регулювати густоту страви. 300 мл густого йогурту і 400 мл кефіру – виходить суп середньої густоти. Для того щоб суп вийшов густішим, можна додати менше кефіру або повністю виключити кефір, збільшивши кількість йогурту.
Збийте компоненти кілька хвилин, до отримання однорідної маси. Спробуйте суміш і за потреби додайте ще трохи перцю, солі або лимонного соку за смаком.
Помістіть суп у холодильник на 1 годину, для того щоб він настоявся і повністю охолов. Для подачі додайте в кожну тарілку 1-2 огірки, нарізаних невеликими шматочками. Влийте суп, додайте дрібку свіжої зелені та трохи рослинної олії.
Гаспачо класичний
Склад продуктів:
Помідори м’які – 0,6 кг
Цибуля – 2 шт
Болгарський перець – 2 шт
Огірок – 1 шт
Томатний сік – 2 склянки
Оливкова олія – 1 ст. л
Лимонний сік – 2 ст. л.
Коріандр – 0,5 пучка
Часник – 2 зубчики
Табаско пару крапель
Оцет – 1 ч.л
Сухарі – за смаком
Спосіб приготування:
Для початку зануримо помідори в окріп. Потім відразу ж покладемо їх у холодну воду. Виріжемо плодоніжку і, зробивши розріз хрест навхрест, знімемо шкірку. Болгарський перець наріжемо великими кубиками. Наріжемо помідори, огірок і цибулю, залишивши трохи для завершення страви (половина одного помідора, третина огірка і цибулі). Подрібнюємо цибулю, часник, перець, коріандр, помідори й огірок у блендері. Протираємо отриману масу через сито.
Дрібно нарізаємо цибулю, огірок і помідор, який залишили на початку. Додаємо 2 склянки томатного соку. Заправляємо сіллю, оливковою олією, табаско (його можна замінити сушеним червоним перцем), лимонним соком та оцтом. Засипаємо нарізані овочі та ставимо в холодильник на кілька годин.
Коли все настоїться, наливаємо суп у миску і посипаємо зверху сухарями, прикрасивши зеленню. Якщо у вас немає сухарів, то можна взяти кілька скибочок білого хліба, зрізати з них скориночку й обсмажити на сухій сковороді до рум’яності.
Зелений гаспачо
Склад продуктів:
Перець солодкий (зелений) – 2 шт.
Огірок – 3 шт.
Авокадо – 1 шт.
Селера (стебло) – 1 шт.
Хліб білий (м’якуш) – 30 г
Зелень свіжа (петрушка, кріп, кінза) – 25 г
Сік лимонний – 1 ст.л.
Сіль – за смаком
Перець чорний (мелений) – за смаком
Олія оливкова – 1 ст.л.
Вода – 50 мл
Спосіб приготування:
Очистимо авокадо, знявши шкірку і видаливши кісточку. У перців видалимо насіннєву коробочку. Наріжемо довільними шматочками перець, авокадо, селеру й огірки. Хлібний м’якуш замочимо в невеликій кількості води на кілька хвилин. Можливо, води знадобиться трохи більше, ніж 50 мл. У чашу блендера завантажимо нарізані овочі, зелень (можна зі стеблинками), м’якуш хліба (трохи віджавши воду), оливкову олію. Подрібнимо все на високій швидкості до однорідності.
Потім за смаком приправимо сіллю і перцем, додамо лимонний сік і ще раз усе зіб’ємо. Його бажано охолодити перед подачею, а можна подати одразу, додавши подрібнений лід. Прикрасити гаспачо можна паличками з огірка та селери, зеленню та крапелькою оливкової олії.
Литовський холодний борщ
Склад продуктів:
Буряк – 1 шт.
Редиска – 4 шт.
Огірок свіжий – 1 шт.
Яйця курячі – 2 шт.
Кріп і цибуля – 30 г
Кефір – 500 мл
Вода кип’ячена холодна – 200 мл
Картопля – 1 шт.
Спеції – за смаком
Спосіб приготування:
Насамперед слід відварити картоплю, буряк і яйця. Овочі варимо в шкірці, яйця – круто. Редис і свіжий огірок нарізаємо або соломкою, або четвертинками. Викладаємо овочі в миску. Яйця нарізаємо дрібним кубиком і також перекладаємо в миску. Відварений буряк натираємо на крупній тертці. Викладаємо буряк у миску до решти інгредієнтів. Зелень кропу та зелену цибулю рубаємо дрібно й викладаємо в миску. Заливаємо всі інгредієнти литовського холодного борщу кефіром. Кефір не має бути дуже кислим. Краще взяти кефір пожирніше. Добре перемішуємо всі інгредієнти з кефіром. Якщо борщ виходить густуватим, додайте трохи холодної перевареної води.
Посолити і дати йому настоятися в холодильнику буквально 20-30 хвилин. Розливаємо холодний борщ по порційних тарілках, прикрашаємо четвертинками відвареного яйця і подаємо до столу зі шматочками відвареної картоплі та свіжим хлібом.
Бурячник класичний із м’ясом
Склад продуктів:
Буряк – 500 г
Морква – 1 шт.
Яловичина – 300 г
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Яйце куряче – 3 шт.
Оцет білий бальзамік – 2-3 ст.л.
Цукор – 2-3 ст.л.
Лавровий лист – 1 шт.
Часник – 1 зубчик
Перець духмяний – 1 шт.
Гвоздика – 1 шт.
Сіль морська – за смаком
Перець чорний свіжомелений. – за смаком
Спосіб приготування:
Буряк і моркву помити, відварити в шкірці до готовності. Яйця відварити, охолодити, почистити. Яловичину помити, нарізати невеликими шматочками, залити 1,5 літрами води, додати середню цілу цибулину.
Варити яловичий бульйон до готовності м’яса. Під час варіння потрібно постійно знімати піну, щоб бульйон був чистим. Коли м’ясо буде готове, цибулину виловити й викинути, додати лавр, гвоздику, духмяний перець, розчавлений зубчик часнику, посолити й поперчити бульйон за смаком, варити ще хвилин 5-7, вимкнути.
Буряк і моркву очистити від шкірки. Натерти на крупній тертці, викласти в бульйон. Додати оцет або лимонний сік і цукор за смаком. Якщо необхідно, посоліть і поперчіть ще. Дати бурячнику повністю охолонути, поставити до подачі в холодильник. Класичний борщ із м’ясом подають холодним, за бажанням – зі сметаною, улюбленою зеленню та вареним курячим яйцем.
Холодний борщ із редискою
Склад продуктів:
Буряк відварний великий – 1 шт.Огірок – 2 шт.Редиска – 10 шт.Яйце куряче відварене – 2 шт.Кріп – пучокЛимонний сік – за смакомСметана – 350 гСіль – за смакомВода – 2500 млЦибуля зелена – 6 стебел
Спосіб приготування:
Буряк бажано відварити й охолодити заздалегідь. Потім почистити, порізати соломкою або потерти на крупній тертці, як вам більше подобається. Огірки та редис натираємо на крупній тертці. Відправляємо до буряка. Зелену цибулю нарізаємо кільцями, додаємо до овочів. Заправляємо сметаною, солимо. Перемішуємо і заливаємо фільтрованою або бутильованою водою. Можна й охолодженою кип’яченою. Додаємо за смаком лимонний сік. Перемішуємо і додаємо кріп.
Відправляємо в холодильник мінімум на 30 хвилин, краще на кілька годин. Подаємо, додаючи в тарілку половинку яйця.
Ботвінья зі шпинатом і щавлем
Склад продуктів:
Квас темний – 200 млБурякове бадилля – 4-5 листківЩавель – 5-6 листівШпинат – 5-6 листівЗелена цибуля – 2-3 стеблаЗелень – за смакомСіль – за смакомЛимон – 1 скибочкаЧервона ікра – 1-2 ч.л.Тертий хрін – за смакомЛід – за бажанням
Спосіб приготування:
Усе бурякове бадилля, щавель і шпинат переберемо, промиємо у воді та викладемо в глибоку ємність. Заллємо на 2-3 хвилини окропом – за цей час зелене листя втратить свою щільність і стане ніжним на смак. Витягнемо бадилля з води і наріжемо стрічками. Викладемо в підготовлену піалу або глибоку порційну тарілку. Промиємо зелену цибулю, кріп і петрушку. Подрібнимо і всиплемо разом із сіллю в ємність. Додамо лимонну часточку і злегка помнемо її, щоб виступив сік.
Заллємо в ємність охолоджений темний квас – саме він найкраще підходить для створення ботвиньї, бо має не солоний і не солодкий смак. Акуратно перемішаємо весь вміст ємності та викладемо поверх нього червону ікру. У ботвінью традиційно кладуть ще натертий хрін за смаком. У тарілку додати кілька кубиків льоду.
Сальморехо
Склад продуктів:
Помідори – 3 шт.
Булка біла суха – 0.5 шт.
Часник – 1 зубчик.
Оливкова олія – 1 ст.л.
Винний оцет – 1 ст.л.
Сіль – 1 ч.л.
Яйце, хамон – за смаком
Спосіб приготування:
Помідори бланшуємо в окропі 3 хвилини, опускаємо в холодну воду, очищаємо від шкірки. Видаляємо з помідорів насіннєву частину і дрібно рубаємо м’якоть ножем. Товчемо із сіллю зубчик часнику до утворення кашки. Додаємо помідори, оцет і оливкову олію, товчемо все це в рідке пюре. Починаємо по шматочку додавати білу суху булку. Коли шматочок розмокне, товчемо його, якщо консистенція не подобається – додаємо ще хліба. Якщо вийшло занадто густо, розбавляємо, наприклад, водою або томатним соком.
Готовий сальморехо має консистенцію рідкого пюре. Це і суп, і соус. Сервірується цей суп зазвичай у керамічних мисочках. Його можна посипати вареними яйцями (шматочками або крихтою) і хамоном.
Корейська локшина куксі
Склад продуктів:
помідори – 3 шт.
огірки – 2 шт.
селера – 100 г
перець болгарський – 1 шт.
капуста пекінська – 200 г
цибуля ріпчаста – 2 шт.
кріп – 20 г
яйця курячі – 3 шт.
куряче філе – 400 г
локшина – 400 г
вода – 1200 мл
соєвий соус – 250 г
рослинна олія – 4 ст. л.
сіль – 1 ч. л.
цукор – 1 ст. л.
коріандр – 1 ч. л.
яблучний оцет – 5 ст. л.
перець червоний гострий – 2 щіпки
Спосіб приготування:
Помідори та огірки очистити від м’якоті. Тверду частину нарізати соломкою. Також соломкою нарізати перець, селеру і пекінську капусту. У воду додати 200 мл соєвого соусу (можливо, знадобиться менше – все залежить від концентрації соусу і ваших смакових уподобань), 3 столові ложки яблучного оцту, 1 столову ложку цукру, дрібно нарізаний кріп, подрібнену м’якоть огірків і помідорів, мелений коріандр. Перемішати і прибрати в холодильник.
3 яйця змішати з невеликою кількістю води (кілька столових ложок), посолити і посмажити 4 яєчних млинці. Млинці згорнути в рулет і нарізати соломкою.
Пекінську капусту злегка підсолити. Додати 1 столову ложку яблучного оцту, трохи цукру і 1 столову ложку рослинної олії. Перемішати. Ріпчасту цибулю нарізати півкільцями й обсмажити на рослинній олії. Половину цибулі, 1 столову ложку яблучного оцту, дрібку цукру і дрібку гострого перцю додати до огірків і перемішати.
Куряче філе нарізати соломкою і додати до другої половини обсмаженої цибулі. Обсмажити до готовності, додати 50 мл соєвого соусу і дрібку гострого перцю. Випарити соус.
Локшину відварити до готовності. Сервірування: у тарілку покласти локшину, залити бульйоном, зверху покласти трохи огірків, помідорів, омлет, селеру, капусту і болгарський перець.