Діти пішли до школи, і кожен ваш ранок починається з питання: що дати на перекус із собою? Ми зібрали для вас прості страви, які допоможуть закрити це питання!
Коли ми говоримо про шкільні перекуси, ми маємо на увазі не тільки смак, а й рівень енергії та концентрації, яка повинна підвищитися у вашої дитини після їжі. Вибір правильних інгредієнтів і створення смачних страв для шкільного перекусу – це справжнє мистецтво.
10 варіантів для смачного перекусу вашого школяра (ці рецепти чудово підійдуть і для сніданку):
1. Курячі бургери
Шукаєте варіант смачного перекусу? Радимо спробувати цей курячий бургер! Таким перекусом можна навіть поділитися з однокласниками.
Розігрійте оливкову олію в сковороді на середньому вогні, додайте цибулю, корицю, коріандр, пластівці перцю, 1/2 чайної ложки солі. Готуйте, поки цибуля не стане м’якою, приблизно 5 хвилин. Додайте часник і петрушку і готуйте, поки часник не стане ароматним, ще приблизно 1 хвилину. Перекладіть у велику миску і дайте трохи охолонути.
Додайте курку і йогурт, перемішайте до однорідності. Приправте 1 чайну ложку солі та додайте трохи перцю. Сформуйте котлети.
Смажте на пательні до золотистої скоринки приблизно по 5 хвилин з кожного боку. Подавайте, вклавши в булочку на листках салату з помідором, огірком і твердим сиром (за бажанням).
2. М’ясні оладки
М’ясні оладки – це щось середнє між котлетами та “жабками”. Ця ніжна страва з фаршу і кляру завжди знайде своїх шанувальників! І їх зручно їсти руками, а ще це поживно.
У мисці змішайте кефір із яловичим фаршем, яйцем, харчовою содою, паприкою та борошном. Посоліть, поперчіть і добре перемішайте.
Розігрійте сковорідку з рослинною олією і ложкою викладайте в неї м’ясну масу у формі плоских оладок. Смажте на середньому вогні по 5-6 хвилин з кожного боку до зарум’янювання.
Викладіть готові м’ясні оладки на тарілку, застелену паперовим рушником, щоб видалити зайвий жир. Подавайте до столу теплими!
Для більш корисного варіанту: можна запекти оладки в духовці на пергаменті, або приготувати у аерогрилі.
3. Сендвічі з омлетом і шинкою
Кілька скибочок підсмаженого хліба, смачна, ситна начинка – і гарний настрій забезпечено.
Тости підсмажте на вершковому маслі з двох боків. Яйця збийте з молоком, сіллю та перцем. Вилийте масу на пательню, змащену олією, і смажте по кілька хвилин з кожного боку до золотистої скоринки. Готовий омлет розріжте на 4 частини.
Половину тостів змастіть майонезом чи крем-сиром, зверху викладіть по шматочку шинки. Огірок помийте та наріжте тонкими кружечками. Викладіть їх на шинку, потім покладіть по листу салату і шматочку омлету. На омлет покладіть сир, накрийте тостом і добре притисніть. Розріжте навскіс і подавайте до столу.
4. Слойки з шоколадом
Любителі шоколаду в будь-якому вигляді будуть у захваті. Та й узагалі, приготувати нашвидкуруч такий десерт, який розлітається за 5 хвилин, це вже щось. А ніякого секрету немає. Тільки листкове тісто і шоколад!
Одну пластину листкового тіста розморозьте протягом 15-20 хвилин, розкачайте на робочій поверхні в прямокутник, щоб було ширше плитки шоколаду.
Покладіть посередині прямокутника плитку шоколаду. Беріть улюблений вашої дитини.
Зробіть надрізи ножем у тісті з боків. Крайні трикутники відріжте.
Загорніть шоколад у тісто, бічні частини викладіть хрест-навхрест, щоб вийшло на зразок косички.
Верх змастіть збитим жовтком із додаванням води і присипте по краях подрібненими горіхами.
Випікайте в розігрітій до 200 градусів духовці 15-20 хвилин.
5. Круасан-бутерброд
Цікавий і красивий перекус до школи – це круасани зі смачними додатками. Найкраще в цьому рецепті те, що ви можете покласти улюблену начинку вашої дитини!
Розкачайте листкове тісто, наріжте на квадратики, потім на трикутнички. Скрутіть круасан, починаючи з широкого краю, рухаючись до вузького. Залиште на 20 хв, щоб тісто підійшло.
Потім збийте жовток і змастіть ним кожен круасан. Поставте в розігріту духовку на 180°C на 20 хв. Дайте охолонути, зробіть надріз посередині.
Для першої начинки наріжте тонкими шматочками шинку, змастіть круасан крем-сиром, покладіть листя салату і помідор. Для більшої ситності можете покласти ще смажене яйце. Для другої начинки змастіть круасан шоколадною пастою, покладіть банан, нарізаний кружечками, і присипте цукровою пудрою.
Варіанти начинок: червона риба з крем-сиром та зеленню, тунець з листям салату та огірком, будь-яка ковбаса з твердим сиром, збиті вершки з джемом, арахісова паста з бананом.
6. Лаваш із начинкою
Простий сніданок за 15 хвилин або смачний перекус до школи – це лаваш із начинкою, смажений на сковороді.
У велику миску натерти на тертці капусту.
Натерти на тертці моркву.
Натерти мариновані огірки.
Цибулю та кріп вимити, обсушити, дрібно нарізати.
Усі овочі та зелень змішати, заправити йогуртом. Посолити та поперчити за смаком.
Лаваш розстелити на столі та розподілити овочеву начинку рівномірно по всій поверхні.
Згорнути лаваш із начинкою в рулет.
Рулет із лаваша нарізати порційно на шматочки завширшки близько 3 см.
У сковороді розігріти олію. Викласти шматочки рулету з лаваша на сковороду (можна також макати у збите яйце).
Обсмажити лаваш із начинкою до золотистого кольору з двох боків.
Начинку можете робити різну: добавляючи ковбасу й сир, тунець із зеленню і т.д. на уподобання вашої дитини.
7. Бутерброди з рікотою і бананом
Смачний і корисний сендвіч із рікотою та бананом готується дуже швидко. Подавайте страву на сніданок або загорніть школяреві з собою.
Покладіть шматочки хліба в миску з молоком і утримуйте протягом 30 секунд.
Покладіть у пательню вершкове масло і підсмажте скибочки хліба до рум’яної скоринки.
Рівномірно розподіліть по хлібу рікотту.
Наріжте банан тонкими кружальцями, викладіть зверху на рикотту і накрийте один шматочок хліба іншим.
Ви також можете додати шоколад, арахісову пасту, солону карамель, тощо. На уподобання вашої дитини.
8. Равлики з беконом із листкового тіста
Для приготування цієї страви вам знадобиться всього 5 інгредієнтів і трохи менше години. Найскладніше – дочекатися, поки завиванці запечуться в духовці до хрусткої скоринки.
На присипаній борошном робочій поверхні розкачайте листкове тісто.
На тісто розкладіть слайси бекону, загорніть у рулет і наріжте на невеликі шматочки.
До начинки можна додати твердий або м’який сир, зелень, ароматні трави.
Готові нарізані шматочки перекладіть на застелене пергаментним папером деко і змастіть злегка збитим яєчним жовтком. Поставте в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин.
9. Мафіни від Джеймі Олівера
Сьогодні британський гастроентузіаст Джеймі Олівер дивує незвичним рецептом мафінів із батату. Вони виходять не тільки смачними, а й поживними (приблизно 370 калорій на порцію) – те, що потрібно для перекусу.
Розігрійте духовку до 180°C. Візьміть прямокутну форму для випічки мафінів на 12 штук. Розріжте пергаментний папір на 12 квадратиків і застеліть ними отвори. Кожен змастіть оливковою олією.
Помийте батат, очистіть і натріть його на великій тертці в миску. Помийте зелену цибулю і перець, зріжте зайве, дрібно наріжте. Половину перцю відкладіть убік, а решту висипте в миску.
Розбийте яйця в масу з батату, додайте сир і борошно, потім натріть більшу частину пармезану на дрібній тертці та приправте сіллю і чорним перцем. Ретельно змішайте.
Розподіліть суміш для мафінів по отворах форми. Посипте насінням соняшнику і маку, потім прикрасьте скибочками чилі, що залишилися.
Пармезаном, що залишився, злегка посипте кожен мафін, потім випікайте в нижній частині духовки протягом 45-50 хвилин.
10. Чізбургер-рол
Соковитий м’ясний фарш і розплавлений сир, загорнуті в тортилью… Що може бути краще? Ваші діти точно оцінять!
Наріжте цибулю і часник кубиками та обсмажте до золотистого кольору на невеликій кількості олії.
Додайте фарш і перемішайте. Обсмажте до напівготовності близько 10 хвилин.
Бланшуйте помідори – опустіть на кілька секунд в окріп, а потім у крижану воду. Очистіть їх від шкірки та дрібно наріжте. Додайте у фарш, посипте сіллю та перцем. Готуйте без кришки до випаровування вологи.
У готову суміш покладіть дрібно посічену петрушку, перемішайте і остудіть.
У тортилью покладіть начинку, листя салату, нарізаний пластинками або натертий на крупній тертці сир і злегка підрум’яньте на сковороді до золотистої скоринки з усіх боків.