Яйця – це універсальний продукт, який багатий поживними речовинами і має безліч корисних властивостей. Яйця легко і швидко приготувати, що ідеально підходить для сніданку в будні дні.
Наша добірка з 10 рецептів з яєць підійде як для досвідчених кулінарів, так і для початківців – всі страви прості в приготуванні. Виберіть рецепт на свій смак і почніть свій день із задоволенням.
1. Французький омлет «Пуляр»
Інгредієнти:
5 курячих яєць
2 ст. л. молока
1 ст.л. рослинної олії
дрібка солі
Спосіб приготування
Яйця розділіть на білки та жовтки. Білки збийте в міцну піну з дрібкою солі, а жовтки змішайте з молоком і злегка посоліть.
Розігрійте олію на сковорідці та вилийте жовтки з молоком. Готуйте на невеликому вогні кілька хвилин, щоб маса схопилася зверху. Викладіть зверху збитий білок і готуйте на слабкому вогні під кришкою 7-10 хвилин. Білки мають злегка пружинити під пальцем і не прилипати.
Для подачі розріжте омлет навпіл і складіть так, щоб жовтковий шар опинився по краях.
2. Яєчний скрембл з овочами
Інгредієнти:
4 курячих яйця
50 мл молока
1 молодий кабачок
1 солодкий перець
1 ст. л. рослинної олії
сіль – за смаком
Спосіб приготування
Яйця збийте з молоком і дрібкою солі. Кабачок і перець наріжте дрібними кубиками, спасеруйте на олії до м’якості, посоліть за смаком.
Окремо обсмажте яєчну суміш, постійно помішуючи, щоб утворилися дрібні шматочки. З’єднайте її з овочами.
3. Солодкий омлет із йогуртом
Інгредієнти:
2 курячих яйця
50 мл молока
100 г будь-яких ягід
100 г йогурту
1 ч. л. цукру
1 ч. л. рослинної олії
0,5 ч. л. ванільного цукру
дрібка солі
Спосіб приготування
Збийте яйця з дрібкою солі, звичайним і ванільним цукром та молоком. Обсмажте омлетну суміш на олії з обох боків.
Викладіть на половину омлету йогурт і ягоди, накрийте другою половиною. Подавайте до сніданку або на десерт.
4. Яєчні конвертики з сиром
Інгредієнти:
2 курячих яйця
50 г твердого сиру
1 ст. л. рослинної олії
сіль – за смаком
Спосіб приготування
Яйця розбийте в глибоку миску, злегка посоліть і збийте до однорідності. Розігрійте олію на пательні та вилийте яєчну масу.
Готуйте млинець кілька хвилин на середньому вогні, потім викладіть у центр сир, нарізаний скибочками. Зачекайте ще близько хвилини, щоб яйця повністю схопилися, а сир почав плавитися. Підніміть лопаткою і загніть краї млинця до центру.
Переверніть яєчний конвертик швом униз і підсмажте 20-30 секунд. Подавайте гарячим зі сметаною або соусом і свіжою зеленню.
5. Японський омлет «Тамагоякі»
Інгредієнти:
3 курячих яйця
1 середня морква
1 невелика цибулина
1-2 ст. л. рослинної олії
1 ст. л. молока
пучок зеленої цибулі
сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування
Яйця збийте до однорідності з молоком, посоліть і поперчіть. Дрібно наріжте овочі (моркву можна натерти) і зелену цибулю, змішайте зі збитими яйцями.
Розігрійте пательню і змастіть олією, вилийте невелику порцію омлетної суміші та готуйте на слабкому вогні 1-2 хвилини. Згорніть млинець у рулет, залишивши приблизно третину незгорнутою.
Підсуньте до краю сковорідки, знову змастіть її олією і вилийте порцію суміші поруч із вільним краєм рулету. Продовжуйте так готувати рулет, поки не закінчиться яєчна маса. Вийміть його зі сковорідки, розріжте на шматочки і подавайте з соєвим соусом або теріякі.10 найкращих і популярних рецептів.
6. Запечені яйця «Орсіні»
Інгредієнти:
3 курячих яйця
сіль, перець – за смаком
шматочок вершкового масла
Спосіб приготування
Яйця розділіть на жовтки та білки. З жовтками поводьтеся акуратно, вони мають залишитися цілими. Білки збийте з дрібкою солі в міцну піну. Змастіть 3 невеликі формочки (краще керамічні) олією і розкладіть збиті білки, зробіть у кожній ямку для жовтка.
Розігрійте духовку до 190 градусів і поставте формочки з білками на 2-3 хвилини, щоб вони трохи схопилися.
Викладіть по жовтку в кожну порцію білків і запікайте ще 3-5 хвилин. Можна трохи довше, якщо любите щільний жовток.
7. Яйця «Бенедикт» із голландським соусом
Інгредієнти:
2 курячих яйця
1 яєчний жовток
2 скибочки хліба
50 г вершкового масла
2 ст. л. білого вина
1 ст. л. оцту
1 ч. л. лимонного соку
сіль – за смаком
Спосіб приготування
Голландський соус можна приготувати заздалегідь, щоб до сніданку він уже був готовий. Жовток викладіть у термостійку миску, змішайте з вином і додайте кубики розм’якшеного масла.
Посоліть суміш і прогрійте на водяній бані до загустіння. У процесі постійно помішуйте вінчиком. Зніміть соус із вогню, дайте злегка охолонути, додайте лимонний сік і добре перемішайте.
Закип’ятіть воду в невеликій каструлі або ковші, додайте дрібку солі та оцет. Яйця розбийте в невелику ємність по одному й акуратно вилийте в киплячу воду.
Якщо потрібно, трохи підберіть білок ложкою і варіть яйця пашот 2-5 хвилин. Точний час залежить від бажаної консистенції жовтка – від рідкої до кремоподібної.
Хліб підрум’яньте на сковороді, змастіть соусом і викладіть на нього готові яйця. Зробіть у яйцях надрізи та полийте зверху голландським соусом.
8. Італійський омлет (фріттата) з рікотою і шпинатом
Інгредієнти:
6 курячих яєць
150 г сиру рікотта
1 великий помідор
100-150 г шпинату
2 ст. л. рослинної олії
сіль, спеції – за смаком
Спосіб приготування
Наріжте помідор кубиками. Яйця збийте з рікотою та дрібкою солі. Додайте спеції, нарізаний шпинат і помідор.
Змастіть форму (товстостінну) олією, вилийте омлетну суміш і запікайте за температури 190 градусів.
Через 10-15 хвилин фріттата буде готова. Подавайте її зі свіжими овочами та зеленню.
9. Яєчний салат із авокадо
Інгредієнти:
2 курячих яйця
1 авокадо
половинка цибулини
2 ст. л. лимонного соку
1 ст. л. майонезу
¼ ч .л. гірчиці
сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування
Яйця зваріть круто, остудіть і зніміть шкаралупу. М’якоть авокадо наріжте кубиками і полийте лимонним соком, щоб вона не потемніла.
Дрібно наріжте цибулину, поріжте яйця кубиком. Змішайте в салатнику авокадо, цибулю і яйця, гірчицю і майонез (можна замінити сметаною), посоліть і поперчіть салат.
10. Яєчня по-мексиканськи
Інгредієнти:
4 курячих яйця
250 г консервованого нуту
450 г томатного соусу
100 г твердого сиру
1 ст. л. оливкової олії
сіль, кумин, паприка – за смаком
Спосіб приготування
Розігрійте в сковороді олію, викладіть нут і томатний соус. Замість соусу можна взяти томати у власному соку і пюрирувати блендером.
По одному вилийте яйця поверх нуту та соусу, посипте сіллю та спеціями. Запікайте яєчню в духовці 10-15 хвилин за температури 180 градусів.